23948sdkhjf

FOA: Nej tak til kontrol-tyranni

Dansk Folkepartis nye forslag om ny og massiv kontrol i hjemmeplejen risikerer at stjæle tiden fra de ældre, så de fremover vil få mindre hjemmehjælp end i dag. Det mener FOA.  
Intet perspektiv

"Der er slet intet perspektiv i forslaget om kontrol af medarbejderne seks gange om året. Forslaget sår i den grad mistillid til de ansatte i hjemmeplejen - og mistillid har aldrig været særlig brugbar eller anvendelig som motiverende kraft for de ansatte," mener sektorformand Karen Stæhr fra Social- og sundhedssektoren i FOA."Det sidste, der er brug for, er en ny kontrol, der tager tiden fra de ældre. Området har i årevis været præget af minuttyranni, stregkoder, scannere og tidsregistrering. Nu mener Dansk Folkeparti, at det skal udbygges med et kontrolkorps. Det vil helt sikkert betyde mere administration og bureaukrati, men det er langt fra sikkert, at det betyder bedre hjemmehjælp," siger Karen Stæhr. 

Kvalitet og synlig ledelse

Hun peger på, at man i stedet bør fokusere på kvalitet, synlig ledelse og anvendelse af medarbejdernes faglighed."Mange af sommerens skræk-historier om hjemmeplejen handler netop om manglende faglighed og fraværet af ledelse. Der fokuseres på ufaglærte eller aktiveringspersoner, der har svigtet med det ene eller andet. Brug dog i stedet de kompetencer, der for eksempel ligger i uddannelsen til social- og sundhedshjælper. Hvis man samtidig skabte en kultur, hvor medarbejderne trygt kan sige fra eller til, hvis de oplever svigt, så tror jeg, at det på længere sigt ville betyde langt mere kvalitet i ældreplejen," mener Karen Stæhr."Hvis politikerne skabte en kultur, hvor medarbejdere har tid, rum og mulighed for at drøfte kvaliteten og fagligheden, så siger min erfaring mig, at det vil skabe langt bedre resultater end skemalagte kontrolbesøg af kontrollanter," siger Karen Stæhr.Hun peger på, at det er fint nok at måle kvaliteten af hjemmeplejen."En kvalitetskontrol, der sammenholder standarder og kvalitet i ældreplejen, kan være nyttig. Men at måle om man på minuttet overholder de uddelte skemaer giver ingen mening," siger Karen Stæhr. 
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.487