23948sdkhjf

Kommuner fravælger OPP-partnerskaber

Ny analyse: Kommunerne foretrækker at udlicitere, når de skal udbyde opgaver til private. Reglerne om offentlig-private partnerskaber er for indviklede, viser AKF-analyse
Når en kommune sender eksempelvis ældrepleje i udbud hos private, vælger den oftest at udlicitere opgaverne i traditionelle udbud i stedet for at indgå i partnerskaber med de private aktører.

Det fastslår en ny analyse fra AKF.

Det er nemlig langt nemmere for kommunerne at indgå de velkendte udliciteringsaftaler, selv om staten opmuntrer kommunerne både til mere udlicitering og til at indgå flere langsigtede partnerskaber med private.

Og dermed får vi ikke afprøvet partnerskabet som alternativ til de traditionelle udliciteringsmodeller, fastslår forskningsassistent i AKF, Ole Helby Petersen, som står bag analysen.

Stadig flere kommuner vælger at inddrage private aktører, når de skal løse en offentlig opgave.

Og det er helt i overensstemmelse med regeringens målsætning om øget konkurrence om de kommunale opgaver.

Klarere regler

I den seneste økonomiaftale med kommunerne lægger regeringen op til, at kommunerne skal udbyde 31,5 pct. af deres opgaver i 2015.

Det svarer til, at kommunerne sender opgaver for i alt 11-15 mia. kroner mere i udbud hvert år. Vel at mærke oveni de opgaver for ca. 57 mia. kroner, som allerede i dag sendes i udbud.

Ifølge Ole Helby Petersen kan det være et problem, at kommunerne vælger at udbyde opgaverne som traditionelle udliciteringer, fordi det er for vanskeligt at indgå et offentligt-privat partnerskab.

Hvis man tager tankegangen om OPP-samarbejde alvorligt, så er der behov for at afprøve nye former for partnerskaber mellem det offentlige og private.

Udlicitering er kun én blandt mange mulige modeller.

Der er brug for klarere regler og flere initiativer, så forskellige former for partnerskaber og samarbejder mellem offentlige og private kan afprøves mere systematisk, påpeger Ole Helby Petersen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079