23948sdkhjf

Sår koster milliarder - og antallet er stigende

Eksplosion: Der er brug for en effektiv strategi for at dæmme op for den voldsomme stigning i antallet af sår
I løbet af de næste 10 år vil de danske kommuner stå over for store økonomiske udfordringer til behandling af sår. Eksperter på området skønner, at der bruges over to mia. kroner om året alene til lønninger til sårbehandling og 174 mio. kr. til sårbehandlingsprodukter i hjemmeplejen. Hertil skal lægges tabt arbejdsfortjeneste, lidelser og forringet livskvalitet for patienterne.

Kommunerne kan forvente en stigning på 30 pct. i antallet af borgere med sår i løbet af de næste 10 år - og derfor også stigende udgifter til behandling. Men kommunerne kunne spare mange penge, hvis antallet af sår blev mindre - hvis forekomsten af sår f.eks. halveres, betyder det, at en kommune med 50.000 indbyggere kan spare ca. 5,25 mio. kr. om året.

Folkesygdom

At have et sår kan betragtes som en folkesygdom og et stort samfundsproblem, da beregninger tyder på, at op mod 50.000 mennesker i Danmark til stadighed skønnes at have et større sår.

Eksplosionen af sår betyder et stort øget pres på sundhedsydelserne og personalet i kommunerne. Men frem for alt betyder det, at stadigt flere borgere vil være nødt til at leve med smertefulde sår, som begrænser deres livskvalitet og mobilitet.

Der findes ingen prognose for, hvor meget den forringede mobilitet som følge af sår vil belaste hjemmeplejeydelserne, men borgere med nedsat mobilitet har behov for hjælp af en hjemmehjælper til personlig hygiejne og andet.

Undersøgelser har vist, at 75 pct. af borgere med kroniske sår lever med smerter som en del af hverdagen.

Fra flere sider efterlyses en national strategi for at dæmme op for den voldsomme stigning i antallet af sår. F.eks. beskriver det videnskabelige tidsskrift “Journal of Woundcare" den forventede udvikling i de europæiske lande med fokus på Danmark og påpeger, at det er nødvendigt med en national strategi på området.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125