23948sdkhjf

Succes med honning-projekt til misbrugere med sår

I sygeplejeklinikken på Mændenes Hjem har sygeplejerskerne haft stor succes med at afprøve honning på misbrugere med kroniske og akutte sår
I april i år startede sygeplejeklinikken på Mændenes Hjem på Vesterbro i København det såkaldte honning-projekt, hvor man har testet produktet Activon Manuka honning i behandlingen af sår blandt misbrugere.

“Med det startede en nærmest ny sår-epoke på hjemmet," fortæller sårsygeplejerske Christina Aude Lahs, som er ansvarlig for projektet.

I sygeplejeklinikken arbejder fast tre sygeplejersker. Mange af de hjemløse stofmisbrugere, som kommer på Mændenes Hjem, har sår og bylder som følge af injektionsskader. Det er typisk venøse sår og akutte sår. De venøse sår opstår på grund af skader på veneklapperne, som dermed hindrer et optimalt tilbageløb fra venerne i benene. Sårene bliver ofte kroniske på grund af væsentligt nedsat sårheling som følge af bl.a. dårlig ernæringstilstand, rygning o.a. hos misbrugere.

I første omgang blev der satset på de brugere, som havde kroniske sår, hvor sårhelingen nærmest var gået i stå. Dermed håbede sygeplejerskerne, at der var en anelse motivation til at indgå i honningprojektet, da disse brugere alle har haft sår i 2 år og derover.

“Det var forbundet med en smule skepsis fra brugerne, da honning blev lagt i de første sår. Men denne skepsis blev hurtigt vendt til forbløffelse, da der på ganske kort tid skete en markant bedring i hvert enkelt sår,“ fastslår Christina Aude Lahs.

Markant bedring

Ifølge sårsygeplejersken er honning i korte træk effektiv i sår fordi: Sår producerer altid en vis mængde væske. Når denne væske kommer i forbindelse med honning, sker der en række kemiske forbindelser. Blandt andet dannes en koncentration af brintoveriltelignende væske, som er så lav, at det ikke skader det raske væv. Samtidig "suger" honningen fugtigheden ud af bakterierne på grund af honningens høje sukkerkoncentration, så disse bakterier går til grunde.

“På kort tid sker der en oprensning i sårene. Via billeddokumentation kan der for hver bandageskift observeres bedringer, som nærmest må betragtes som mirakuløse,“ siger Christina Aude Lahs og fortsætter:

“På trods af at brugerne udebliver fra sårbehandlingen, og på trods af at de er i massivt misbrug, så oplever sygeplejerskerne en bedring for hver gang, de skifter bandagen i en grad, der ikke før er oplevet. Fibrinbelægninger forsvinder markant hurtigere, øer af granulationsvæv ses allerede ved 1. eller 2. skift af bandagen, lugtgener ophører, og brugeren påtaler de gode forbedringer i såret," lyder det begejstret fra sygeplejeklinikken.

Sygeplejerskerne har udvidet målgruppen for honningprojektet fra at bestå udelukkende af brugere med kroniske sår til også at omfatte akutte sår. Det vil sige sår, som opstår på grund af ydre traumer. Også i denne gruppe sår konstateres markante forbedringer ifølge Christina Aude Lahs, som giver et enkelt eksempel: En hudafskrabning på ca. 20 cm lang og 8 cm bredt, som væsker, lugter, har brune skorper, brugeren har smerter m.m. Her pålægges Activon Actiliten. Efter kun et døgn ses forbedringerne tydeligt. Brugeren klager ikke længere over smerter, de brune skorper er forsvundet, ingen lugtgener, og selve hudafskrabningen er minimeret.

Videndeling

En stor del af sygeplejerskernes arbejde er at være opsøgende i forhold til at motivere brugerne til at få lagt honning i deres sår. Det kan være en lang proces, da de ofte har et anderledes syn på sårbehandling og af og til tager sagen i egen hånd. Igennem tiderne er der set eksempler på kalkfjerner til at få bakterierne til at forsvinde eller stålsvampe for at give såret en god hovedrengøring, fortæller sårsygeplejersken.

Det tager tid at rykke ved denne tankegang. I sygeplejeklinikken opleves det, at mund til mund reklamen blandt brugerne virker. Brugerne i projektet fortæller gladeligt, at "det klistrede stads sgu virker". Det samme sker hos sygeplejerskerne, som forbløffes over, hvor hurtigt og effektiv det lykkedes for Manuka honningen at rense et sår op. Uanset om det er kroniske sår eller akutte sår, sker der en udvikling, som er så imponerende, at den må deles med andre, mener Christina Aude Lahs.

Honningprojektet afsluttes og evalueres til november i år. De foreløbige erfaringer med Activon Manuka honning fra Athene Healthcare A/S har været meget tilfredsstillende.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078