23948sdkhjf

Mere service og bedre løn

Af Nicolaj Holm

Et kig i krystalkuglen: NyhedsInformation har spurgt Niels Bøttger-Rasmussen fra Institut for Fremtidsforskning om, hvordan han forventer, at en fremtid med private plejehjem vil blive

Stigende lønninger og flere frihedsgrader til plejerne krydret med mere service til beboerne er nogle af de mere positive ændringer, som fremtidsforsker Niels Bøttger-Rasmussen forudser i kølevandet på udlicitering og privatisering af plejehjemssektoren.

"Fremtidens plejekrævende ældre vil stille forskellige krav til servicen på plejehjemmene, og det offentlige har ikke ubegrænsede midler til at imødekomme disse krav – derfor vil der være et stigende marked for private plejehjem, som et alternativ til de offentlige tilbud," mener Niels Bøttger-Rasmussen.

Flere hænder i plejen

Der er en tendens til, at ansatte i den private sektor er bedre lønnet end deres kolleger i den offentlige sektor. Denne tendens ser vi ikke mindst indenfor sundhedsvæsnet. Derfor ligger det ikke fjernt at forestille sig, at en plejer på et privat plejehjem vil få en mere attraktiv løn end kollegaen på det kommunale plejehjem.

Private plejehjem – med bedre lønninger – kan være med til at løfte lønniveauet generelt og dermed prestigen for plejesektoren, forudser Niels Bøttger-Rasmussen, som er sikker på, at der ikke vil være mangel på plejepersonale i fremtiden, hvis lønningerne er gode.

Ikke alle kan vinde

De private plejetilbud vil ikke være et alternativ for alle plejekrævende ældre. Der vil indgå en form for egenbetaling – i større eller mindre grad. Det betyder, at det ikke kun er personlige krav, men også økonomisk formåen, der bestemmer, når de plejekrævende eller deres familier skal vælge imellem de offentlige og de private tilbud.

Fremtidsforskeren forudser således, at situationen bliver sammenlignelig med de nuværende forhold på sundhedsområdet, hvor der både er privathospitaler og regionale hospitaler. Alle har mulighed for at vælge det offentlige tilbud – mens den private løsning koster ekstra.

"Det vil være lidt ligesom, når vi skal vælge bolig – nogle bor i flotte villaer i gode kvarterer, andre gør ikke. Sådan bliver det også, når fremtidens ældre skal vælge plejehjem," forudser Niels Bøttger-Rasmussen.

Privatisering tager tid

Bøttger-Ramussen tror ikke på, at privatiseringen af de kommunale plejehjem kommer til at gå hurtig. Hans vurdering er, at flertallet af plejehjem fortsat vil være offentlige, men at de private vil være et voksende alternativ.

"Vi kommer ikke til at se en privatisering af de offentlige plejehjem over én kam – der kan let gå både ti og tyve år, før de private tilbud reelt er et alternativ til det offentlige tilbud," siger Niels Bøttger-Rasmussen.

Hvad er forskellen på udlicitering og privatisering?

Udlicitering og privatisering er ikke det samme, når der er tale om plejehjemsområdet.

Udlicitering betyder, at det fortsat er det offentlige, som leverer ydelsen, men at denne ydelse købes af en ekstern leverandør.

Privatisering er private plejehjem med privat brugerbetaling. Her kan eksempelvis være et offentligt basistilskud og offentlig kontrol af, om basisniveauet er i orden.

Steen Bengtsson fra SFI var – tilbage i 1990’erne – den førende forsker indenfor udlicitering af den offentlige sektor. Han oplevede dengang, at fokus var mest på hvordan kommunerne kunne tjene penge på udlicitering og ikke så meget på, hvordan udlicitering kunne forbedre forholdene for de ældre.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109