23948sdkhjf

Kommunerne famler i blinde når det gælder hjælpemidler

Manglende overblik: Vi bruger hvert år milliardbeløb på hjælpemidler, men der er ikke nogen overordnet og systematiseret registrering af hjælpemidlerne
Det kan få store konsekvenser for kommunernes økonomi, når andelen af ældre i befolkningen stiger markant over de kommende mange år. Rollatorer og andre mobilitetshjælpemidler kan blive strået, der får læsset til at vælte i de kommunale budgetter fremover.

Mobilitetshjælpemidlerne er et vigtigt redskab i håndteringen af en eksplosivt stigende ældrebyrde, men registreringen af dem består i bedste fald af stærkt mangelfulde data, konstaterer forsker Peter Mindegaard fra Hjælpemiddelinstituttet, som netop har gennemført et projekt, der stiller skarpt på manglerne:

"Kommunerne famler ofte i blinde. De har simpelthen ikke grundlaget på plads i forhold til at forudsige, hvordan udviklingen kommer til at gå," siger han.

Peter Mindegaard frygter, at kommunerne laver fremskrivninger på det mangelfulde datagrundlag, så den reelle udvikling kan blive en ubehagelig overraskelse i form af en økonomisk lussing, der sender budgetterne til tælling.

"Nogen i det offentlige administrative system skal fatte interesse for dette videnshul og sætte en systematisering af dataene i værk. Så kan forskere som jeg bidrage med at identificere de oplysninger, kommunerne skal indrapportere til et centralt system. Det koster selvfølgelig, men det kan være, det koster mere ikke at vide noget. Udviklingen kommer, ligegyldigt om vi er forberedt eller ej," siger Peter Mindegaard.

Han opfordrer Socialministeriet til at tage initiativ til en landsdækkende registrering af data på hjælpemiddelområdet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093