23948sdkhjf

Ældre har ret til selv at bestemme hvor de vil bo

Nej til plejehjems-tvang: Skarp kritik af KL’s forslag om, at man skal kunne sende svage ældre på plejehjem
"Man skal ikke tage selvbestemmelsen fra ældre mennesker, bare fordi de bliver svage. Ingen skal gå at være bange for, at de bliver "smidt" på plejehjem, blot fordi de modtager meget hjemmehjælp."

Det fastslår adm. direktør i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, som går stærkt imod et forslag fra Kommunernes Landsforening (KL), som i et nyt debatoplæg om ældreplejen foreslår, at kommunerne skal kunne diktere, at ældre skal forlade deres hjem og flytte til en kommunal plejebolig. Bjarne Hastrup kalder forslaget for ’stærkt grænseoverskridende’.

Store udfordringer

Godt 4.700 ældre i egen bolig modtager i dag mere end 20 timers ugentlig hjælp.

Ifølge forslaget fra KL skal de allersvageste fremover ikke regne med mere end 20 timers hjælp i egen bolig.

“Med udgangspunkt i de ældres ressourcer skal vi tage en grundig debat om, hvad der er borgerens eget ansvar, og hvornår det offentlige skal træde til," siger formanden for KL’s Social- og Sundhedsudvalg, Anny Winther (V) i forbindelse med offentliggørelsen af det nye ældrepolitiske udspil.

Kommunerne står overfor nogle store udfordringer på ældreområdet. Om 20 år vil der være næsten dobbelt så mange borgere over 80 år som i dag. Det giver store praktiske og økonomiske udfordringer for den kommunale ældrepleje.

“Hvis det skal være muligt at frigøre ressourcer til flere ældre og nye opgaver, er det ikke muligt for kommunerne at fortsætte som hidtil. Det er nødvendigt at stille spørgsmål ved den måde, vi løser opgaverne på i dag og tage en debat om, hvem der fremover skal have ansvaret for hvad," siger Anny Winther.

Ældres ressourcer

En afgørende forudsætning for at gøre tingene anderledes er, at fremtidens ældre vil have flere ressourcer end tidligere generationer, både økonomisk og helbredsmæssigt. KL peger derfor på, at ældrepolitikken i højere grad bør tage udgangspunkt i de ældres ressourcer. Et konkret forslag går på, at det af hensyn til kommunernes økonomi skal overvejes, om de rigeste ældre fremover selv bør betale for rengøring.

Et andet forslag går på, at private skal på banen, når det gælder byggeriet af plejeboliger. Mange private virksomheder har vist interesse i at bygge og administrere alternative plejeboliger, men reglerne på området spænder ben.

“Det er afgørende, at staten ændrer lovgivningen, så det bliver mere attraktivt for private virksomheder at bygge plejeboliger. Det vil kunne skabe rum for nytænkning, fx i forhold til at få forskellige former for ejer-, andels- og lejeboliger til ældre," siger Anny Winther.

Der skal også tænkes nyt i relation til, hvem der kan få hjælp i eget hjem. KL foreslår, at lovgivningen ændres, så kommunerne kan afgøre, at omfattende hjælp kun kan leveres i en plejebolig.

“Vi skal naturligvis have stor respekt for den enkelte ældres ønsker. Men det vil være fornuftigt, at kommunen har muligheden for at flyttede en borger til en plejebolig, hvor der er sundhedsfagligt personale hele døgnet," siger Anny Winther.

Kontinuitet og tryghed

Ifølge Bjarne Hastrup skal ældre fortsat selv kunne bestemme, hvor de vil bo – også når de bliver svage og har brug for omfattende hjælp.

"Netop selvbestemmelse, muligheden for at blive i lokalmiljøet og i den bolig, som ens identitet er knyttet til, var nogle af bevæggrundene for længst mulig i eget hjem-politikken. Hvis kommunen allerede, når man er visiteret til mere end 20 timer om ugen, dvs. mindre end 3 timer om dagen, skal kunne diktere flytning til plejehjem, vil der være tale om et brud med årtiers principper i dansk ældre politik om selvbestemmelse, valgmuligheder, kontinuitet og tryghed for ældre," påpeger Bjarne Hastrup.

Ældre Sagen opfordrer til, at man støtter seniorer og ældre i at indrette deres boliger for hele livet, så man nemmere kan blive ældre og svækket i egen bolig uden at behøve at forlade den, bl.a. ved at udnytte den ny teknologi.

Derfor støtter Ældre Sagen også forslaget om, at kommende ældre skal hjælpes med at styrke og bevare de fysiske ressourcer, så de kan klare sig selv længere i eget hjem.

Socialminister Benedikte Kiær (K) er umiddelbart meget betænkelig ved forslaget om at kunne tvangsflytte ældre.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078