23948sdkhjf

Hjælpemidlerne må gerne være smarte

Nytænkning: Arkitekterne Benedicte og Poul Erik Find fra tegnestuen Hindevadgård på Fyn kæmper for, at hjælpemidlerne skal have et smartere design
Det kan være en hård kamp at komme igennem med nytænkning, når det handler om hjælpemidler. Det kan arkitekterne Benedicte og Poul Erik Find, der har tegnestuen Hindevadgård på Fyn, snakke med om. Produktionen af en trolley, der er en kombination af gangstativ, stol og indkøbsnet til en tricykel, blev aldrig til noget, fordi den ifølge producenten var "for smart". Arkitekterne satser nu selv på en trehjulet cykel med elmotor, der skal produceres i Kina.

For ti år siden lavede Benedicte og Poul Erik Find på foranledning af firmaet Bomi et bud på, hvordan den klassiske tricykel kunne få et designmæssigt løft. Blandt andet med en trolley, der kunne hægtes på cyklen og fungere som gangstativ samt indkøbsvogn for den ældre eller handicappede, når de skulle ind og handle. Ja, den kunne også omdannes til en stol, hvis den handlende havde behov for et hvil.

“Vi holdt møder med Bomi, der producerer cyklen. Men de syntes, at hele løsningen blev lidt for smart, og de var nervøse for, om det var for moderne til markedet, så det blev aldrig til noget," fortæller Poul Erik Find og fortsætter:

“Vores indstilling til opgaven var, at handicappede ikke skal føle sig eller blive set på som handicappede, fordi designet af deres hjælpemidler ikke er pænt. Det handler vel om, at handicappede skal integreres, så andre ikke fokuserer på deres handicap," siger han.

Et svært marked

Tegnestuen har de senere år kastet sig over flere projekter, der alle er kendetegnet ved, at designet og funktionaliteten er i højsædet. En trappestige, hvor det ene ben er videreført, så der er noget at holde fast i, er populær hos ældre.

“Vi er arkitekter og tænker praktisk. Hvis vi designer et møbel, tænker vi automatisk ind, at alle skal kunne bruge det, også selv om man sidder i kørestol," siger Poul Erik Find og viser en seng, der ved første øjekast ligner en almindelig tremmeseng, men som har talrige funktioner. Den kan f.eks. bruges som puslebord af en forælder, der sidder i kørestol.

Men markedet for hjælpemidler er et svært marked, og det er ikke blevet lettere i lyset af krisen og i tider, hvor kommunerne skal stramme den økonomiske livrem ind.

“Tidligere var det nok at vise en tegning af et nyt design, og så var der tre, fire producenter, der stod klar til at producere. Men nu skal vi have et færdigt produkt at vise frem og have fundet en fabrik, der kan producere tingene, før en grossist vil gå ind i det," siger Poul Erik Find.

Det seneste design er en enhed, der skal gøre det lettere for ældre at kommunikere med omverdenen.

“Jeg har en gammel dement mor, der faldt og brækkede arme og ben, når hun skulle nå at tage sin telefon. Så jeg opsøgte Tele Call Danmark, der er specialist i telefoni til ældre, hvor jeg efterlyste en telefon, der kombinerer fastnettelefonen, mobiltelefonen og alarmknappen i en enhed. Det fandtes ikke, så nu har vi selv skitseret et bud på en løsning i samarbejde med dette firma," siger han. Enheden skal være så simpel, at selv svært demente kan bruge den.

Ældre kræver godt design

Poul Erik Find er selv snart 65 år, og han mener, at der vil komme en langt større efterspørgsel på ordentligt design fra ressourcestærke ældre fremover.

“Man kan godt lave godt design til handicappede og ældre, der også er billigt. Men det kræver, at de relevante faggrupper får øjnene op for, at der findes en anden vej end den, man har fulgt i mange år, når det handler om design af hjælpemidler," fastslår Poul Erik Find.

Han opfordrer også kommunerne til at tage ud og besøge designerne og se, hvad der bliver udtænkt på hjælpemiddelområdet.

Men nu har arkitekterne besluttet at tage den moderne udgave af tricyklen op igen og forsyne den med en el-hjælpemotor, og så skal cyklen sættes i produktion for egne midler.

“Den skal laves, så den appellerer til både mennesker med en skavank, men også til den unge mor, der skal på indkøb og hente børn. Og folk, der kunne finde på at købe en Christiania-cykel, skal synes, den er smart," siger Poul Erik Find. Med hensyn til trolleyen, så er den stadig kun en tegning.

“Den kunne laves til en fornuftig pris, og jeg kunne sagtens se den i produktion. Måske kan vi med cykelprojektet profilere os, så der bliver mulighed for at komme nemmere igennem med andre ideer som trolleyen," slutter Poul Erik Find.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094