23948sdkhjf

Kommunalreformen gik hårdt ud over arbejdsmiljøet

Ny undersøgelse: For mange løfter, der ikke blev holdt og for lidt tid til at forstå alt det nye, er to af forklaringerne på, at kommunalreformen belastede arbejdsmiljøet
Kommunalreformen var en voldsom oplevelse for mange kommunalt ansatte. Det viser en undersøgelse baseret på fokusgruppeinterviews med ansatte i fem kommuner og to amter.

Der blev gennemført for mange forandringer på én gang, og det gik hårdt ud over arbejdsmiljøet i flere år efter, at reformen var gennemført.

“Mange ansatte har været stærkt påvirkede af de massive forandringer, kommunalreformen førte med sig. For mange nye opgaver i en helt ny organisation nærmest væltede ind over medarbejderne, som slet ikke fik lov til at synke de mange nye ting," siger afdelingslæge på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital, Martin Lindhardt Nielsen, til Magasinet Arbejdsmiljø.

Der blev heller ikke gjort nok for at bearbejde de mange holdnings- og kulturforskelle, der dukkede op i de nye sammenlagte kommuner.

“Mange kom til at føle sig tromlet undervejs. Flere oplevede, at ledere fra storkommuner blev valgt frem for chefer i de små kommuner. De sad med en følelse af, at det var den ene kultur, der vandt over den anden," påpeger Martin Lindhardt Nielsen.

Forskningsprojekt

I et fireårigt forskningsprojekt har læger fra hhv. Arbejdsmedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital og i Hillerød undersøgt arbejdsmiljø, stress, trivsel og helbred hos ansatte i amter og kommuner under kommunalreformen.

En del af undersøgelsen er baseret på fokusgruppe interviews med ansatte i fire kommuner og to af de gamle amter, som alle har været igennem den helt store forandringsproces over flere år i forbindelse med kommunalreformen.

Den endelige rapport udgives i dette efterår.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078