23948sdkhjf

Spædbørn risikerer at få skæve kranier

Det kraniofaciale team og neurokirurgisk afdeling ved Århus Universitetshospital får henvist forbløffende mange spædbørn med lejebetingede deformiteter ("misdannelser") i kraniet.  
2-3 om ugen

Det er skønsmæssigt 2 - 3 om ugen, og det må antages, at der er flere, som afklares lokalt. Det drejer sig om to let identificerbare tilstande.Ved den ene type bliver kraniet skævt, mest udtalt i baghovedet, der bliver fladt i den ene side. Samsidige øre er skubbet frem foran det modsidige øre, og panden i samme side prominerer ofte lidt. I de værste tilfælde er samsidige overkæbeparti også prominerende. 

Farvoritsiden koster

Tilstanden er opstået ved, at barnet har fået en favoritside, således at det i al den tid, hvor det sover, og i det meste af tiden hvor det er vågent, ligger i rygleje med hovedet drejet til samme side. Det giver naturligvis et usymmetrisk pres på baghovedet, som så medfører skævheden.Efter ganske kort tid, formentlig kun et par dage, er den modsidige m. Sternocleidomastoideus (halsens forreste skråmuskel) blevet stram og kort, hvilket forhindrer, at barnet kan dreje hovedet til den anden side.Der opstår således en synergi imellem den korte skråmuskel og den flade side i baghovedet, der effektivt forhindrer at barnet selv kan dreje hovedet til den anden side, og også forhindrer at forældrene kan gøre det for barnet, da musklen nu begynder at give smerter, når den strammes ud. 

Allerede fra begyndelsen

Tilstanden tager sin begyndelse allerede i det første levedøgn, hvilket sandsynligvis er årsagen til, at mange forældre fortæller, at barnet blev født med et skævt hoved.Det er imidlertid usandsynligt, at der skulle være et tilfældigt tidsmæssig sammenfald imellem en næsten akut stigning i antallet af børn med skæve kranier og sundhedsstyrelsens anbefaling om, at nyfødte skal lejres i rygleje til forebyggelse af vuggedød, hvis forklaringen skulle søges i, at børnene var blevet skæve af en forkert lejring intrauterint (i livmoderen).Hvis den den intrauterine lejring skulle være årsag til, at der er så mange børn med skæve kranier, skulle det jo være et fænomen, som også kendtes før Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og dengang var tilstanden stort set ukendt.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125