23948sdkhjf

Gigtmedicin farlig - i forhold til effekten

Nye anbefalinger: Gigtpatienter kan lige så godt bruge paracetamol- i stedet for NSAID-præparater
Risikoen for alvorlige bivirkninger ved den såkaldte "gigtmedicin" – de NSAID-præparater, som især mange mennesker med slidgigt tager – er meget høj i forhold til effekten.

Derfor kan mennesker med led- og muskelsmerter som følge af slidgigt lige så godt tage paracetamol-præparater, som ikke har så mange bivirkninger og i mange tilfælde er lige så effektive mod smerterne.

Det fastslår Institut for Rationel Farmakoterapi i deres nyeste rekommandationsliste, hvor de direkte fraråder langtidsbrug af NSAID til ældre mennesker.

Direktør i Gigtforeningen Lene Witte er glad for at høre, at effekten af paracetamol er næsten lige så høj, for hun kender til de alvorlige bivirkninger ved NSAID: "Vi ved fra undersøgelser på området, at ca. 25 pct. af de patienter, der bliver indlagt med blødende mavesår, har taget NSAID-præparater, og at det samme gælder for 31 pct. af dem, der indlægges med hul på mavesækken. Så der er meget, der tyder på en sammenhæng. Indlæggelserne ender i henholdsvis 11 og 28 pct. med dødsfald, så det er ikke ufarlige indlæggelser."

Lene Witte understreger dog, at ved visse gigtsygdomme, som f.eks. rygsøjlegigt, er NSAID meget effektivt i forhold til paracetamol.

"Det er derfor helt afgørende, at lægen drøfter brugen af smertestillende medicin med sine patienter og nøje overvejer, om der er nogen væsentlig grund til at ordinere NSAID i stedet for de mindre farlige paracetamol-præparater.

Det er også et spørgsmål om at ændre vanens magt, og her er information den bedste vej frem," siger Lene Witte.

NSAID dækker over non-steroide anti-inflammatoriske midler og er bl.a. velkendte typer smertestillende medicin som Ipren, Voltaren og Diclon, som mange danskere tager mod gigtsmerter.

Skal man tage NSAID-præparater, anbefaler Institut for Rationel Farmakoterapi den lavest mulige dosis i den kortest mulige periode.

Ingen af NSAID-præparaterne på markedet bliver anbefalet uden forbehold.

"Vi har længe vidst, at der var mange bivirkninger ved NSAID-præparater.

Men med den nye anbefaling ved vi nu, at paracetamol næsten virker lige så godt, og at den lille ekstra effekt, NSAID kan have, bliver opvejet af de alvorlige bivirkninger," slutter Lene Witte.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.063