23948sdkhjf

Frit valg bliver en udfordring for rehab-industrien

Solide, flerårige indkøbsaftaler med få leverandører får et skud for boven med det frie valg, men det kan også blive et vækkeur for en industri, der skal leve af innovation
Det frie valg af hjælpemidler kan komme som hunden i glasbutikken, viste Dansk Rehab Gruppes temadag i Bella Center. Det frie valg kan nemlig være med til at sætte skår i store, fælles indkøbsaftaler med gigantiske rabatter. Omvendt kan det til gengæld blive en udfordring, som fremmer innovationen.

Danmark har ni kommunale indkøbsfællesskaber, foruden 98 kommunale indkøbskontorer for store sammenlagte kommuner samt store indkøbskoncerner som SKI – Statens og Kommunernes Indkøbsservice, som gerne vil købe ind for alle kommuner. Det kan med andre ord være guldrandet at vinde et udbud til en 2-årig eller måske 4-årig rammekontrakt for en leverandør af hjælpemidler.

Wiktor Lange, som er indkøbschef i Holstebro og med i indkøbsfællesskabet 12 by-gruppen, mener netop, at de helt store indkøbsfællesskaber kan være med til at ødelægge markedet, konkurrencen og innovationen i det omfang man køber ind for alle.

“Jeg håber faktisk ikke, at vi i de ni indkøbsfællesskaber kommer til at vælge samme leverandør," sagde han på temadagen.

Men det frie valg kan med en vis portion brugerbetaling også få de store firmaer med de solide, flerårige kontrakter til at blive nervøse. Sæt nu, at brugerne vil have et andet hjælpemiddel end det gængse i en stor indkøbsaftale?

I krogene på konferencen blev der derfor blandt leverandører talt om, at det også kunne være vækkeuret for mange virksomheder, hvor innovation midt i en krisetid ikke står højest på dagsordenen. Man holder i stedet fast på sine kontrakter – og undgår for meget vidensdeling af frygt for konkurrenterne. Men kommer der andre hjælpemidler på banen, så kan leverandørerne blive nødt til at oppe sig. Som direktøren for Hjælpemiddelinstituttet, Niels Erik Mathiasen, sagde:

“Kommuner skal sætte indkøbene i udbud, men det frie valg vil skabe en åbning, som andre kan komme ind ad."
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128