23948sdkhjf

Gener afslører hvor meget gavn vi har af fysisk træning

Skræddersyet medicin: Et internationalt forskerhold har fundet gener, der kan bruges til at forudsige, hvem der har mest gavn af fysisk træning
Kroppens evne til at optage ilt under fysisk aktivitet er en af de bedste indikatorer for et sundt og langt liv. Det er derfor fysisk træning er så sundt: gennem intensiv træning forbedrer man sin iltoptagelse. Problemet er, at ikke alle forbedrer deres iltoptagelse gennem træning. Derfor kan indsatsen mod et sundt og langt liv målrettes langt bedre, hvis man kan forudsige, hvem der har gavn af fysisk træning, og hvem der ikke har.

Det konkluderer et forskerhold fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Holland, Canada og USA, som har fundet gener, der kan bruges til at forudsige, hvem der har mest gavn af fysisk træning.

“Vi kan nu tage en biologisk prøve fra en person og sige, om personen forventes at forbedre sin iltoptagelse gennem træning eller ikke," siger James Timmons, PhD, fra Center for Sund Aldring på Københavns Universitet.

“Med denne opdagelse kan læger skræddersy træningsprogrammer til at reducere risikoen for hjerte-kar sygdomme og sukkersyge. Hvis en patient ikke har gavn af et fysisk træningsprogram, kan lægen anbefale andre typer af træning eller behandling."

Holdbare resultater

Dr. Timmons har ledet det internationale forskerhold, der står bag opdagelsen, der netop er publiceret i det internationale tidsskrift Journal of Applied Physiology.

Forskerholdet kombinerede resultaterne fra to undersøgelser foretaget i Europa med en meget stor undersøgelse af 473 frivillige forsøgspersoner foretaget i USA. Deltagere gennemgik et intensivt træningsprogram, men næsten en ud af fem deltagere opnåede mindre end 5 pct. forøgelse i iltoptagelse.

Forskerne tog muskelbiopsier før træningsprogrammet, og ved hjælp af nye bioinformatiske metoder lykkedes det Medical Prognosis Institute i Hørsholm at identificere ca. 30 gener, der kunne forudsige forøgelsen i iltoptagelse. Senere fandt man 11 af disse gener, der på basis af en blodprøve kunne forudsige forøgelsen i iltoptagelse.

“Når man arbejder med genetiske data, arbejder man med kollosale datamængder, og det kan være meget svært at se signifikante forskelle," siger forskningsdirektør Steen Knudsen fra Medical Prognosis Institute. “Vi måtte udvikle nye værktøjer til at opdage forskelle mellem prøverne og for at sikre, at resultaterne var holdbare."

Firmaet Medical Prognosis Institute har specialiseret sig i at udvikle avancerede metoder til at forudsige resultat af behandling mod f.eks. kræft på basis af en prøve fra patienten. Sammen med forudsigelsen af resultatet af et træningsprogram udgør de eksempler på fremtidens skræddersyede medicin.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078