23948sdkhjf

Kvinder mangler viden om symptomer på blodprop

Kvindelige hjerteblodprop-patienter har ofte haft symptomer, som de forbandt med noget helt andet, f.eks. ondt i maven eller stress
Ny undersøgelse viser, at ni ud af ti kvinder er klar over, at en trykkende eller strammende følelse i brystet er tegn på en blodprop i hjertet – det er samtidig det klassiske symptom på hjertekarsygdom hos mænd. Men når det kommer til kvinders egne, mere diffuse symptomer, er kendskabet markant lavere.

Det vil Hjerteforeningen ændre på med kampagnen Elsk hjertet, der samler penge ind til forskning i kvinders hjerter.

“Blodprop i hjertet er da noget, der rammer mænd" og "Kun ældre kvinder rammes af hjertekarsygdom". Sådan tænker alt for mange kvinder. De fleste tror, at man får "Hollywood attack", hvis man rammes af en blodprop i hjertet, men det sker sjældent. Symptomerne på blodprop i hjertet blandt kvinder er ofte markant mindre dramatiske, end når vi i Hollywood-film ser folk tage sig til brystet og falde om.

Andre symptomer

“Kvindelige hjerteblodprop-patienter har ofte haft symptomer, som de forbandt med noget helt andet, f.eks. ondt i maven, stress, åndenød, gigt i skulderen eller albuen. Deres viden om hjertesygdomme er simpelthen for lille til, at de får mistanke om, at de har en blodprop," siger Peter Clemmensen, formand i Hjerteforeningen og hjertelæge på Rigshospitalet.

Kvinder har ofte andre og mindre karakteristiske symptomer på hjertekarsygdom end mænd. Kvinders særlige symptomer på blodprop i hjertet kan opstå måneder før selve blodproppen. Og de skal tages alvorligt. Mange læger anser stadig smerte for det vigtigste symptom på blodprop i hjertet og risikerer derfor at overse eller fejldiagnosticere blodprop i hjertet hos kvinder, der ikke har de klassiske symptomer.

“I Hjerteforeningen hører vi alt for ofte om kvinder, der først har reageret på symptomerne på en blodprop, når det var for sent. Budskabet i Elsk hjertet kampagnen er derfor klokkeklart til kvinder i alle aldre: Gå til lægen hvis du er det mindste i tvivl – og hellere en gang for meget end en gang for lidt," siger Inge Vestbo, adm. direktør i Hjerteforeningen.

Symptomerne kan optræde alene eller flere ad gangen. De kan komme, gå over og komme igen, og de behøver ikke være ledsaget af smerter. Symptomerne kan opstå i hvile, ved psykisk stress eller ved fysisk aktivitet. Symptomerne er:

* Ubehag i brystregionen, der opleves som en trykkende eller en strammende fornemmelse.

• Åndenød, der kan opstå alene eller sammen med den ubehagelige trykken i brystet.

• Hjertebanken.

• Svimmelhed, kvalme eller opkastning.

• Koldsved.

• Smerter eller ubehag i begge arme, mellem skulderbladene, i nakke og kæbe.

• Usædvanlig mathedsfølelse.

• Søvnforstyrrelser.

• Følelse af slaphed, især i armene.

• Fordøjelsesproblemer og/eller en smertefuld fornemmelse af luft i maven.

• En følelse af, at noget er rivende galt.

Læs mere om Elsk Hjertet på www.elskhjertet.dk.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078