23948sdkhjf

Ældre får testet deres funktionsevne

Forebyggelse: Fredericia Kommune har indgået et partnerskab med University College Lillebælt (UCL) om kortlægning af de ældres funktionsevne
Ældre med nedsat funktionsevne har større risiko for at komme på plejehjem. Derfor er det vigtigt at sætte ind med forebyggende foranstaltninger. Og det er formålet med et partnerskab mellem Fredericia Kommune og University College Lillebælt (UCL), hvor man vil udvælge, udvikle og afprøve de mest gyldige og målrettede tests, der kan bruges til at opspore en nedsat funktionsevne hos kommunens ældre borgere.

En nedsat funktionsevne kan være betinget af flere årsager. Det kan være sygdom, dårlig gangfunktion, forringet syn og hørelse, hukommelsesproblemer eller social isolation.

Forskere har fundet ud af, at risikoen for at komme på plejehjem eller tidligere dødsfald end jævnaldrende er større, hvis man har et nedsat funktionsniveau. Derfor er det et vigtigt område at sætte ind på.

De forebyggende medarbejdere og fysioterapistuderende fra UCL har sammen stået for testningen af ca. 80 ældre borgere i Fredericia Kommune ved et af forårets seniorkurser. Ud af de 80 ældre blev der opsporet cirka 20, som var i risiko for at udvikle funktionssvækkelse. Gennem en samtale om testresultatet vejledte og rådgav de studerende de ældre om hverdagsmotion og henviste dem til motions- og idrætstilbud i lokalsamfundet. Den 24. november er der igen mulighed for at få testet funktionsevnen i forbindelse med efterårets seniorkurser.

Ved de forebyggende hjemmebesøg hos ældre, der er over 75 år, bruger forebyggerne også de afprøvede tests. Testene kan afgøre, om den ældre her og nu er funktionssvækket, eller om den ældre har en særlig høj risiko for senere at udvikle funktionssvækkelse. De borgere, som forebyggerne opsporer, bliver tilbudt et genoptræningsforløb på genoptræningscentret.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109