23948sdkhjf

Sunde rapsblade kan blive en del af salaten i fremtiden

I et nyt forskningsprojekt skal rapssalatens sunde plantestoffer og smag kortlægges.
Den gule raps, der vokser på de danske marker bruges normalt til olie og dyrefoder. Udvikling af nye hvidblomstrede rapssorter åbner for, at man snart vil kunne spise de sunde blade som salat.

I et nyt forskningsprojekt skal rapssalatens sunde plantestoffer og smag kortlægges i samarbejde mellem Aarhus Universitet og Knold & Top ApS.

Den hvide raps er udviklet og forædlet af den lille virksomhed Knold & Top. Planteforædler og forretningsfører Erik Tybirk fortæller:

"Ud over at være god til miljøvenlig olieproduktion har det vist sig, at blade fra den hvide raps kan spises af mennesker. Disse blade har en mild og nøddeagtig smag, der gør den velegnet til for eksempel salater, i modsætning til blade fra den gule raps, der får de fleste til at vrænge ansigt på grund af dens meget bitre smag. Bladene fra den hvide raps indeholder desuden nogle af de sunde plantestoffer, der også findes i kål", siger han.

I det 3-årige projekt skal erhvervspostdoc Marie Grønbæk undersøge præcis, hvilke og hvor højt et indhold af sunde plantestoffer, der er i salaten. Samtidig skal det undersøges, om der kan udvikles et helsekostprodukt ud fra de sunde plantestoffer i rapsbladene.

"Vi ved fra tidligere forskning, at de plantestoffer, der findes i kål og raps, kan have en sundhedsfremmende effekt og en betydning for grønsagens smag. I projektet vil vi afdække de dybere sammenhænge mellem den nye raps' dyrkningsmæssige egenskaber og dannelsen af de sunde plantestoffer, og hvad de betyder for både den nøddeagtige og den bitre smag", uddyber Marie Grønbæk.

Den hvidblomstrede raps fra Knold & Top vokser hurtigt og giver flere blade sammenlignet med andre baby leaf-salater. Den dyrkes allerede i Californien og Arizona.

Projektet støttes af Innovationsfonden og Future Food Innovation, som er en del af Region Midtjyllands fødevaresatsning.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094