23948sdkhjf

Fødevarestyrelsen: Nye tilfælde af listeria

Statens Serum Institut har inden for en kort periode påvist flere tilfælde af listeria, der kan have relation til tidligere sygdomsudbrud. Specielt storkøkkener, der bespiser ældre skal være ekstra opmærksomme på forholdsregler.
"​I alt fem personer med underliggende sygdom har fået påvist listeria i løbet af en uge i april, heraf er to personer døde inden for 30 dage efter fundet af bakterien."

Sådan skriver Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside. Man opfordrer alle, men spedielt ernæringskyndige, der bespiser ældre og svagelige om at tage sine forholdsregler.

To personer har fået påvist den listeriatype, der gav anledning til et stort udbrud i 2013 og 2014 forårsaget af kødpålæg. To andre personer er smittet med andre listeriatyper, der kan have relation til to tidligere mindre listeriaudbrud.
Den femte person er smittet med en listeriatype, der ikke kendes fra tidligere udbrud.
Det står klart, efter at prøver fra patienterne er blevet analyseret med hel-genomsekventering (DNA fingeraftryk) på Statens Serum Institut.

- Det er usædvanligt, at der er fem tilfælde på en uge. Normalt ser vi et tilfælde af listeria om ugen. Men det er også usædvanligt, at vi så hurtigt er klar over, hvad det er for en type listeria. Det er et udtryk for, at vores overvågning af listeria er blevet bedre, siger overlæge Kåre Mølbak, Statens Serum Institut.

Smittekilderne er endnu ikke fundet, men udviklingen følges nøje.

For generelt at forebygge listeriainfektion henvises til Fødevarestyrelsens råd "Sådan undgår du at blive syg af listeria" på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Sundhedspersoner bør være opmærksomme på listeriose som differentialdiagnose, når personer henvender sig med relevante symptomer. Listeria påvises ved dyrkning fra blod (bloddyrkning) eller spinalvæske samt ved udbrud evt. også fra fæces. Der undersøges ikke rutinemæssigt for listeria i fæces, så det skal anføres på rekvisitionen, hvis denne undersøgelse ønskes.

Fakta
• De første tre patienter blev Fødevarestyrelsen orienteret om den 22.4.2015, de seneste to den 27.4.2015.






Kliniske mikrobiologiske afdelinger, der diagnosticerer en listeriainfektion, skal anmelde denne til Statens Serum Institut og hurtigst muligt at indsende listeriaisolater til Statens Serum Institut for yderligere typning.




I Danmark registreres normalt ca. 50 sygdomstilfælde om året, men i 2009 og i 2014 var der imellem 90-100. Det er overvejende personer, som er svækkede i forvejen, som bliver syge. Dødeligheden blandt de registrerede tilfælde er ca. 25 %.




Koordinering af indsats og efterforskning af aktuelle sygdomsudbrud sker i regi af Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af repræsentanter fra Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125