23948sdkhjf

KL: Tåleligt resultat i hus

KL har i dag afsluttet forhandlinger med regeringen, som fastlægger rammerne for den kommunale økonomi i 2016.
KL og Regeringen er i dag blevet enige om rammerne for den kommunale økonomi i 2016.

Det var meget svære betingelser for forhandlingerne, fordi regeringen på forhånd havde lagt sig fast på, at kommunerne skal aflevere et såkaldt omprioriteringsbidrag på én procent om året fra 2016 til 2019, hvilket svarer til cirka 2,4 milliarder kroner om året.
Det skriver KL i en pressemeddelelse.

KL-formand Martin Damm mener dog, at KL efter de seneste døgns intense forhandlinger har fået et tåleligt resultat for kommunernes økonomi i 2016.

- Det såkaldte omprioriteringsbidrag er mildest talt ikke vores kop te. Men vi har nu aftalt, at der tilbageføres 1,9 milliarder kroner til kommunerne i 2016, siger Martin Damm.

Statslige love og regler skal forenkles

Damm fremhæver også, at det af forhandlingsteksten fremgår, at der fortsat skal være en stærk decentral offentlig sektor, og det bærende princip for samarbejdet mellem stat og kommuner som hidtil skal være mål- og rammestyring. Og regeringen vil arbejde for, at prioriteringer af de kommunale velfærdsområder ikke sker i form af puljer eller bindinger på kommunernes mulighed for at prioritere mellem de enkelte områder. Samtidig skal regeringen igangsætte en omfattende forenkling af statslige love og regler.

- Der hviler et kæmpestort ansvar på regeringen for at sikre, at rammerne, for at kommunerne kan levere effektiviseringer, fremover forbedres. Det kræver håndgribelige regelændringer og afbureaukratisering af statens detailstyring, siger Martin Damm og fortsætter:

- Det er helt afgørende for os at sikre og styrke det kommunale råderum. Kommunalpolitikerne skal fortsat have et meget stærkt mandat til at sikre borgerne den bedst mulige service og prioritere mellem de forskellige serviceområder, alt efter hvad der tjener borgerne i den enkelte kommune bedst, siger Martin Damm.

KL får med forhandlingsresultatet gennemført et stort ønske om en styrkelse af det nære sundhedsvæsen i lyset af den kommende sygehusstruktur med færre akutsygehuse. Regeringen og KL er enige om, at der skal igangsættes et udvalgsarbejde, som skal munde ud i en samlet plan for en udbygning af det nære sundhedsvæsen.

KL vil fortsætte kampen

Det er en del af forhandlingsresultatet med regeringen, at udmøntningen af omprioriteringsbidraget skal diskuteres med kommunerne ved de årlige økonomiforhandlinger. Og KL-formanden slår fast, at hvis regeringen kan få Folketingets opbakning til at fastholde omprioriteringsbidraget, vil KL også i de kommende år kæmpe hårdt for, at så stor en del af pengene som overhovedet muligt føres tilbage til det kommunale område.

- Nu har vi fået fastlagt økonomien for 2016.Vi vil også fremover bide os fast i forhandlingsbordet og fortsat kæmpe imod, at regeringen med dette omprioriteringsbidrag tvinger kommunerne til at skære hårdt i kernevelfærden, siger Martin Damm.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125