23948sdkhjf

Stor succes med akut hjælp i Thisted

Akutsygeplejersker forebygger indlæggelser og sparer både tid og penge.
Når ældre er svækkede, indlægges de ofte som følge af akut forværring af deres tilstand.
Men mange af indlæggelserne kan helt undgås. Det mener man i Thisted Kommune, hvor hjemmesygeplejersker fra et akutteam forebygger indlæggelser.

I Thisted Kommune giver akutordningen ekstra mening, fordi kommunen fordeler sig over et geografisk stort område. Det har betydet, at læger og Lægevagten hidtil jævnligt har måttet indlægge en patient på sygehuset, fordi et hjemmebesøg ikke var muligt. Men nu kan lægen i stedet tilkalde kommunens udgående akutteam på ældrecentret Kristianslyst, som sender en akutsygeplejerske ud til borgeren. Og det kan ses både på antallet af indlæggelser og på længden af indlæggelserne.

"Vi kan i rigtig mange tilfælde aflaste både sygehuset, de praktiserende læger og Lægevagten, fordi vi kan tilse nogle af de borgere, som er i akut risiko for indlæggelse, men hvor indlæggelsen endnu ikke er nødvendig," fortæller leder af Kristianslyst og akutteamet Lone Saaby.

Som eksempel på en typisk opgave for akutteamet fortæller leder af Kristianslyst og akutteamet Lone Saaby om et besøg hos en kvinde i 80’erne. Kvinden har følger efter en hjerneblødning, men er normalt oppegående. Hun var faldet for nylig og fik derfor smertestillende medicin. Nu var hun sengeliggende og havde haft feber dagen før. Ægtefællen var bekymret og kontaktede den praktiserende læge, som tilkaldte akutteamet.

"Vi sendte en akutsygeplejerske ud til kvinden, fordi lægen ikke havde mulighed for at tage på hjemmebesøg. Alle hendes værdier i undersøgelsen var normale, dog var der tegn på blærebetændelse, så sygeplejersken tog en urinprøve med retur til lægen til nærmere undersøgelse. Den ældre kvinde undgik en indlæggelse og kunne samme dag starte i behandling for blærebetændelse," fortæller Lone Saaby.

Fakta
Akutteamet tager sig ikke kun af akut opstået sygdom. Akutsygeplejerskerne kan også færdiggøre behandlingen af patienter i hjemmet, som dermed kan udskrives fra sygehuset tidligere end ellers.
Det kan for eksempel være borgere, som har behov for medicin gennem drop, pleje ved dræn eller behov for udskiftning af et kateter.
Det gavner både patienterne og kommunens økonomi.
Akutteamet er tilknyttet akutpladserne på ældrecentret Kristianslyst. Sygeplejerskerne er uddannet i akut sygepleje og har været i praktik på Akutmodtagelsen på Sygehus Thy-Mors. Om natten varetages akutfunktionen af hjemmeplejens akutsygeplejersker.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.126