23948sdkhjf

To ildsjæle får Alzheimerpris for særlig indsats

Professor på Københavns Universitet, Maiken Nedergaard, og professor ved Statens Serum Institut og Syddansk Universitet, Niels Heegaard har modtaget Alzheimer-forskningsfondens pris.
Alzheimerforeningen og Alzheimer-forskningsfonden har uddelt to priser á 100.000 kroner til forskere, der har gjort en ekstra indsats for demensområdet. Det skete i anledning af den internationale Alzheimerdag.

Professor, Maiken Nedergaard, Center for Translational Neuromedicine, Division of Glial Disease and Therapeutics, Københavns Universitet, modtager den ene pris for sin verdenskendte forskning i, hvordan hjernen udrenser sig selv under søvn. I et stort forskningsprojekt undersøger hjerneforskeren, hvordan affaldsstoffer ophober sig under uregelmæssig søvn, hvilket menes at kunne danne basis for demenssygdomme som Alzheimers sygdom. Hendes forskning fokuserer lige nu blandt andet på at undersøge hjernens støtteceller (også kaldet gliaceller), der sørger for at opretholde et sundt miljø i hjernen, og som kan være involveret i udviklingen af Alzheimers sygdom.

"Det er noget helt særligt at modtage sådan en pris, og det er noget jeg virkelig påskønner. Det får én til at stoppe op og tænke lidt mere over betydningen af den forskning, som jeg er begravet i hver dag. For midlerne fra Alzheimer-forskningsfonden, vil jeg målrette min forskning til at fokusere endnu mere på Alzheimers sygdom," fortæller Maiken Nedergaard.

Giver gejst

Professor, Niels Heegaard, Afdeling for Autoimmunologi og Markører på Statens Serum Institut og Afdeling for Klinisk Biokemi, Syddansk Universitet, modtager den anden pris for sin mangeårige indsats for at finde nye diagnostiske markører for Alzheimers sygdom og andre demenssygdomme. Hans forskningsfelt omfatter både undersøgelse af nye biomarkører i blod og rygmarsvæske og standardisering af eksisterende markører for Alzheimers sygdom i samarbejde med adskillige laboratorier rundt om i verden. Et andet igangværende forskningsprojekt belyser sammenhængen mellem arv og miljø for udvikling af Alzheimers sygdom.

"Jeg vil gerne sige tusind tak på vegne og min afdeling og mig selv. Det er ikke bare at få en pris, og det betyder mere, end man lige regner med. Det er fantastisk at nogen anerkender det man laver, og det giver gejst til at arbejde endnu hårdere," fortæller Niels Heegaard.

Det er 13. gang, at Alzheimer-forskningsfondens pris uddeles. Priserne blev uddelt af Michael Harms, der er administrator for den uafhængige Alzheimer-forskningsfond.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078