23948sdkhjf

Randers har succes med digital livshistorie

I snart et år har kommunen anvendt et digitalt program, som gør det muligt for pårørende til demensramte at samle billeder og musik, der hjælper hukommelsen på vej.
I en forsøgsordning har Randers Kommune anvendt det digitale værktøj Idify, hvor pårørende til demensramte kan samle en masse information for eksempel i form af billeder, musik, videoer og små fortællinger. Formålet er at hjælpe den demensramte til at huske og glædes over ting, som man ikke kan kalde frem i hukommelsen ved hjælp af samtale.

”Vi har kun fået positive tilbagemeldinger. Borgerne er rigtig glade for det, og de bruger programmet til at få gode stunder med deres kære,” fortæller aktivitetsmedarbejder Christina Blomkvist Nielsen.

John Jensen på 74 år er en af de borgere, der har fået hjælp til at benytte det digitale værktøj til at samle en digital livshistorie til sin demensramte hustru Kirsten.

”Den giver hende rigtig meget, og vi får nogle gode stunder sammen, når vi sidder og kigger på den i fællesskab,” fortæller John Jensen.

Han fortæller, at den digitale livshistorie er en af de ting, der kan få Kirsten til at falde til ro og holde hende fokuseret.

Hjælp til kommunikation

Ud over at samle en dynamisk, digital livshistorie, er Idify også er et kommunikationsredskab. Man kan for eksempel oprette et punkt, hvor man informerer om den demensramtes vaner, og det kan plejepersonale og andre pårørende benytte sig af.

”Det er også muligt at lægge programmet ind på flere digitale enheder, så hjemmeplejen let kan kommunikere med pårørende. Det kan være, at der ligger en tablet hjemme hos den demente, og via den kan hjemmehjælperen sende små beskeder, som ægtefællen modtager via en smartphone,” fortæller Mikael Klante, som er en af udviklerne af programmet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094