23948sdkhjf

Bekymrende at pårørende skal påtage sig fagprofessionelle opgaver

Det er positivt, at man ønsker at styrke de pårørende, men også alvorligt bekymrende, at fagprofessionelle opgaver lægges ud til mennesker, for hvem det kan være grænseoverskridende med en krævende pleje.
Danskerne ønsker at blive plejet og dø i eget hjem. Det stiller store krav til støtte til de pårørende, som skal klare plejeopgaven. Ældre Sagen efterspørger en pårørendepolitik og ser gerne pårørendekonsulenter, der skal være en slags ombudsmænd for familierne og stå på de pårørendes side med støtte og vejledning. I Københavns Kommune anerkender man, at pårørende, der står for plejen af et nært familiemedlem, har brug for at blive klædt ordentlig på, hvad angår basal viden om pleje. Det er positivt, at man ønsker at styrke de pårørende, men også alvorligt bekymrende, at fagprofessionelle opgaver lægges ud til mennesker, for hvem det kan være grænseoverskridende og svært at komme i hus med en krævende pleje.

Dårlig tandpleje er livsfarligt
At børste tænderne rene er en utrolig vigtigt opgave. Først og fremmest fordi dårlig mundhygiejne er en stensikker kilde til infektioner i mund og krop. I forhold til i forvejen svækkede personer er det er stort problem at være yderligere udsat, fordi tænder og mund ikke holdes ordentligt rene. Dårlig mundhygiejne har tæt forbindelse med en række systemiske sygdomme. En undersøgelse viser, at mennesker, som ikke børster tænder regelmæssigt, har 70 pct. forøget risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme i forhold til mennesker, som børster tænder to gange dagligt. Undersøgelsen viser også, at jo højere bakterieniveauet er i munden, desto mere forsnævrede er hjertets kranspulsårer, hvilket kan øge risikoen for nedsat blodforsyning og blodpropper i hjertet. Manglende mundhygiejne kan føre til forhøjet bakterieniveau i munden, det øger risikoen for infektion på indersiden af hjertet og hjerteklapperne. Men mest almindelige risiko er, at ældre dør af lungebetændelse, fordi dårlig mundhygiejne gør, at bakterier fra munden kommer ned i lungerne.

Grænseoverskridende og drænende for de pårørendes overskud
Vi er enige med formand for Pårørende i Danmark, Marie Lenstrup, i at livsmestring og egenomsorg er meget vigtigt. Men vi er samtidig bekymrede for, at den nødvendige tandpleje er en grænseoverskridende opgave for de pårørende. Vi frygter, at det er de færreste, som magter at stå med mellemrumsbørster og rense deres mors ømme og blødende tandkød, hvor madrester mellem tænderne giver dårlig lugt. Det oplever de fleste som meget grænseoverskridende. De pårørendes vigtigste opgave er at være familiemedlem og vise omsorg – de skal ikke presses ud i krævende personlig pleje, som risikerer at dræne deres overskud.

Tandpleje er en fagprofessionel opgave
Tandsundhed forudsætter en grundig daglig mundhygiejne, og derfor er det bestemt ikke den bedste løsning, at pårørende overlades til at passe deres næres mundhygiejne. Men i de tilfælde hvor man alligevel beslutter at gøre det, opfordrer vi til, at der findes tandplejeprofessionelt personale inden for rækkevidde. Hvis tandplejen skal have den rette effekt, skal den foregå professionelt, og det kan man ikke forlange, at pårørende skal kunne magte samtidig med, at de også følelsesmæssigt skal være der for deres nære.
Man fristes til at referere til det populære tv-program Husk lige tandbørsten, når man lægger øre til den aktuelle debat om pårørendes pleje af ældre i hjemmet. Men det er ikke kun et spørgsmål om at huske tandbørstningen. Det er også et spørgsmål om, at pleje af andres tænder er og bør være en fagprofessionel opgave, som forudsætter viden om tandsættets morfologi og samspillet mellem infektion og belægninger i munden.



Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095