23948sdkhjf

MT Højgaard leverer multibygning til Albertslund Kommune

I går var der officiel indvielse af en del af det 23.000 kvm store byggeri af pleje- og ældreboliger og sundhedscenter.
108 pleje- og ældreboliger kombineret med et sundhedshus med alt fra genoptræningsfaciliteter til klinikfaciliteter samt en offentlig tilgængelig café, dagligvarebutik og parkeringskælder.

Opgaverne har været mange i det 23.000 kvm store byggeri, som MT Højgaard har overdraget til Albertslund Kommune.

I projektet har der været åbenhed om økonomien, og det har betydet, at totalentreprenøren har kunnet opfylde flere af de brugerønsker, der er opstået undervejs, oplyser koncerndirektør Jesper Nordby.

”Det er utraditionelt at have den type åbenhed med en offentlig bygherre, men her er Albertslund Kommune gået forrest, og det medfører langt større tilfredshed både for os udførende og for de fremtidige brugere, når vi hele tiden er i dialog om, hvor vi får mest kvalitet for pengene”, siger han.

I byggeriet er der gjort brug af det digitale værktøj VDC (Virtual Design and Construction red.) til at håndtere ændringerne, som har gjort det muligt, at simulere hele byggeprocessen og se, hvad ændringsønsker har af indvirkninger på tidsplan og økonomi.

Fokus ude og inde

Plejeboligerne og sundhedscenteret er både et hjem og en arbejdsplads. Derfor er der her lagt vægt på at skabe optimale forhold ude og inde for både personale og beboere.

Ude er der et hierarki af grønne rum, der blandt andet rummer en træningshave. Der veksles mellem store taghaver, mindre fælles terrasser, helt intime private grønne rum og endelig et offentligt torv foran sundhedshuset.

Alle beboere har adgang til et grønt fællesrum og fællesaltaner fra deres boliger.

Byggeriet opføres som et lavenergiklasse 2020-byggeri, og samtlige materialer er nøje udvalgte, så de understøtter bæredygtighedsmålsætningen.

Der er valgt løsninger med lang levetid og løbende taget stilling til miljøhensyn, økologiske tiltag, energibesparende foranstaltninger samt økonomiske og byggetekniske alternativer.

Titel som foregangsprojekt

Hos arkitektrådgiveren JJW Arkitekter kalder man byggeriet et foregangsprojekt.

”Albertslund plejeboliger og sundhedscenter understreger, at byudvikling og byggeri er to sider af samme sag. Byggeriet viser, hvordan man i de kommende år kan løfte pleje- og sundhedsområdet, samtidig med man skaber byliv i forstæderne. Jeg tror på, at fortætning, multifunktionalitet og aktive underetager er nogle af de bedste redskaber til at revitalisere de stationsnære områder i forstæder”, siger Ole Hornbek, leder af By & Bolig hos JJW Arkitekter.

”Ved at fokusere benhårdt på samspillet mellem proces, økonomi og kvalitet er det i samarbejde med MT Højgaard og resten af holdet lykkes at skabe et bæredygtigt projekt, der opfylder 2020-energikravene uden at give køb på projektets arkitektoniske ambitioner. Vores ambition er, at det kombinerede bolig, sundheds- og detailhandelsprojekt bliver et naturligt og bæredygtigt samlingspunkt for hele kommunen”, fortsætter han.

Ikke uden problemer

I forbindelse med afleveringen af projektet er der identificeret nogle revner på en del af den pudsede facade.

Facadeleverandøren er i mellemtiden gået konkurs, og som en understregning af det gode forhold mellem MT Højgaard og Albertslund Kommune er parterne hurtigt blevet enige om en handlingsplan, hvor MT Højgaard udbedrer skaderne, nøje observerer udviklingen det næste år, og samtidig finder en permanent løsning, der sikrer huset både æstetisk og kvalitetsmæssigt, lyder det.

jsk

Fakta om projektet
Samlet areal: 23.000 kvm
Budget for totalentreprisen: 412 mio. kroner
År: 2011-2015

Bygherre: Albertslund Kommune
Totalentreprenør: MT Højgaard
Ingeniør: MT Højgaard Design & Engineering
Arkitekt: JJW Arkitekter og schmidt hammer lassen
Landskab: Schönherr
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109