23948sdkhjf

Seks ud af ti kommunalt ansatte sygeplejersker kan ikke arbejde fagligt forsvarligt

Presset på sygeplejersker ansat på plejehjem eller i hjemmeplejen er på få år steget markant, viser ny undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd.
"Hvordan kan vi sikre patienternes sikkerhed, de ældres velbefindende og en generel god forebyggelse og behandling, hvis der ikke er tid og ressourcer til det? Der er behov for en langt bedre strategi for de opgaver, som vi lægger ud i det nære sundhedsvæsen – bakket op af de nødvendige ressourcer.

Sådan siger formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, efter offentliggørelsen af en ny undersøgelse fra DSR, der viser, at seks ud af ti sygeplejersker ikke kan arbejde fagligt forsvarligt.

Presset på kommunalt ansatte sygeplejerskers opgaver er på få år blevet væsentligt forværret Over halvdelen af sygeplejerskerne i hjemmeplejen eller på plejehjemmene løber i dag så stærkt, at de altid eller ofte må gå på kompromis med den faglige forsvarlighed, angiver de.

Grete Christensen henviser til, at en femtedel af alle senge på landets sygehuse er nedlagt de senere år. Blandt andet begrundet i, at flere og flere sundhedsopgaver med nyudskrevne patienter og ældre borgere skulle lægges ud i kommunerne.

"Kapaciteten i kommunerne er bare ikke fulgt med nedskæringerne på sygehusene. Partierne bag finanslovsaftalen blev godt nok enige om en såkaldt ældremilliard og en handleplan for den ældre medicinske patient. Det lyder af meget, men som KL også har været ude og påpege, så er det slet ikke tilstrækkeligt til at imødegå det stigende pres, vi oplever. Det skal vi have gjort noget ved," siger Grete Christensen til dsr.dk

Dansk Sygeplejeråd vil 'gøre sit yderste for at påvirke regeringen, regionerne og kommunernes samarbejder, der skal afdække, hvordan det nære sundhedsvæsen kommer til at fungere bedre. Arbejdet starter til foråret.

"Der er behov for en større klarhed omkring, hvad de kommunale sundhedstilbud skal kunne løfte, og hvordan medarbejderne rustes kompetencemæssigt til at kunne føre planen for det nære sundhedsvæsen ud i livet. Og sådan en plan skal også bakkes op af de nødvendige midler," siger Grete Christensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094