23948sdkhjf

Manglende rådgivning om ernæring til kræftpatienter

47% af danske kræftpatienter er ikke blevet vejledt om ernæring i forbindelse med deres kræftsygdom. Det viser en ny undersøgelse fra Kost & Ernæringsforbundet.
47% af danske kræftpatienter er ikke blevet vejledt om ernæring i forbindelse med deres kræftsygdom. Det viser en ny undersøgelse som analyseinstituttet YouGov har lavet for Kost & Ernæringsforbundet, Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker, Foreningen af Kliniske Diætister og Fresenius Kabi.

- Denne undersøgelse understreger, i hvor høj grad mad og måltider hænger sammen med vores helbred, trivsel og sundhed. Vi ved, at en krop i god ernæringstilstand kommer sig hurtigere. Og vi ved, at underernæring er en almindelig tillægsdiagnose for kræftpatienter. Derfor er det helt afgørende, at patienterne bliver mødt af et særligt fokus på kost og ernæring. Derfor er jeg ærlig talt ikke kun overrasket over de tal, vi ser her – men også virkelig ærgerlig. Vi forbedrer altså folks mulighed for at overleve og komme sig godt oven på et kræftforløb, hvis vi sætter ind i tide, fastslår hun til kost.dk

Parry peger blandt andet på systematisk ernæringsscreening som et af de nødvendige værktøjer. I særdeleshed fordi, undersøgelsen viser, at hele tre ud af fire kræftpatienter er blevet sendt hjem fra sygehuset uden ernæringsbehandling.

Overlæge og professor Henrik Højgaard Rasmussen, leder af Center for Ernæring og Tarmsygdomme og Center for Tarmsvigt ved Aalborg Universitetshospital, vurderer, at manglende fokus på ernæring kan have fatale konsekvenser:

- Vægttab og særligt tab af muskelmasse giver f.eks. øget toksicitet af kemoterapi, flere infektioner og længere sygehusophold. Omvendt kan den rigtige ernæring til f.eks. patienter med mave-tarmkræft, som opereres, nedsætte komplikationer og infektioner med omkring 40 %. Samtidig kan vi se, at ernæringsterapi giver øget livskvalitet, ligesom enkelte studier viser en forbedret overlevelse. Derfor er større fokus på ernæring afgørende, siger han i en pressemeddelelse.

Hver tredje kræftpatient (35 %), der tabte sig, svarer, at sundhedspersonalet ikke reagerede med noget konkret på deres vægttab.

En undersøgelse fra 2012 viste, at danske kræftsygeplejesker ofte føler sig alene med ansvaret for patienters ernæring og savner en klar handleplan.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.086