23948sdkhjf

Danmark godt på vej imod demensvenlige kommuner

Nu er de første resultater fra samarbejdet i Demensrumemt lanceret.
Områdeledere og plejehjemsledere, demenskoordinatorer, ældrechefer samt en enkelt ældreminister var med, da de seks kommuner i Demensrummet sammen med Demensalliancen for nylig lancerede de første resultater.

Aarhus, Aalborg, Varde, Næstved, Stevns og Hillerød har taget de første skridt imod at blive demensvenlige kommuner. De seks kommuner og Demensalliancen har igennem flere måneder stillet skarpt på de sværeste udfordringer og fundet nye svar med konkrete løsninger til inspiration for andre kommuner og aktører. Mere end 100 repræsentanter fra Demensrummets seks kommuner har over en række temadage idéudviklet, diskuteret og sparret med hinanden og en lang række eksperter.

”Jeg synes, det har givet et rygstød, at der virkelig er massiv enighed om, at nu skal der gøres noget. Og de seks kommuner har jo hver deres udgangspunkt, og der er kommet rigtig mange idéer og input,” siger distriktschef i distrikt Øst i Næstved Kommune, Birgitte Ettrup.

Der er bl.a. lagt op til et samarbejde i forhold til fagpersonale og organisationer, supplerer Sonja Müller, der er distriktschef i distrikt Nord i Næstved Kommune.

”Og det tror jeg, der er rigtig mange energier og udvikling i,” siger hun.

Indretning af plejeboliger

I Varde har samarbejdet i Demensrummet bl.a. givet inspiration til kommunens nye pleje- og ældreboligplan, der forventes godkendt her i foråret.

”Vi skal have bygget nye boliger til demensramte,” fortæller leder af centerområdet NordVest, Vibeke Biltoft, fra Varde Kommune.

”Og samtidig har man også har valgt at se på, at alle plejeboligerne skal være demensvenlige, fordi vi har jo rigtig mange, som er diagnosticeret med demens også på vores somatiske plejecentre,” forklarer hun.

Erfaringerne og resultaterne fra samarbejdet i Demensrummet er nu samlet i en publikation til inspiration for kommuner, regioner, organisationer og den kommende nationale demenshandlingsplan.

Publikationen ”På vej imod demensvenlige kommuner” blev delt ud til de omkring 200 deltagere ved arrangementet på Aarhus Rådhus. Den kan også downloades på Demensalliancens hjemmeside demensalliancen.dk.

I Aarhus, Aalborg, Varde, Næstved, Stevns og Hillerød forsætter det målrettede arbejde imod at blive mere demensvenlige. Og det her er kun begyndelsen, afslørede Demensalliancen. Der er nemlig flere demensvenlige kommuner på vej.

Artiklen er bragt 19. februar i fagbladet Magasinet Pleje. Derfor ville du normalt skulle bruge en abonnements-kode for at læse den. Vi åbner dog vores online-univers på magasinetpleje.dk for en stund. Derfor kan du lige nu læse hele Magasinet Pleje online - gratis.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172