23948sdkhjf

Forklædet er blevet en naturlig del af hverdagen

To-årigt projekt i Haderslev har sat fokus på de daglige hygiejnerutiner på plejehjem.
De seneste to år har der i Haderslev været ekstra fokus på at styrke hygiejnen i hele kommunen og gøre god hygiejne til en sund vane.

Som et led i projektet har kommunen indført, at personalet på plejehjemmene skal bruge plastforklæder i den tætte plejekontakt for at beskytte arbejdstøjet, så man ikke bringer skadelige mikroorganismer videre.

På Plejecenter Bregnbjerglunden er de gennemsigtige forklæder blevet en helt naturlig del af hverdagen på samme måde som engangshandsker, fortæller sygeplejerske Poula Øllgaard Pedersen. Selvom der i starten var en del modstand mod brugen af forklæder.

”Vi der arbejder i hygiejne-netværksgrupper syntes, det var et supergodt tiltag. Men vi oplevede, at der var mange, der opponerede meget imod det i plejen, fordi de syntes, det var noget pjat, for de havde jo aldrig før brugt forklæde,” siger hun til Magasinet Pleje.

Der er derfor brugt meget tid på at forklare, hvorfor man har indført brug af forklæder, og at undersøgelser viser, at forklædet kan bryde mange smitteveje.

En vigtig diskussion

Det har gjort, at man har fået en diskussion i gang i hele huset om risikoen for, at plejepersonalet bringer smitte videre fra én beboer til en anden. Det er en enormt vigtig diskussion, mener Poula Øllgaard Pedersen.

”Og det handler jo ikke kun vores arbejdsbeklædning. Det er også vores hænder. Det har givet større fokus på, hvor har vi sidst haft vores hænder, og er vi i gang med en ren eller en uren arbejdsopgave,” siger hun.

Og der gik ikke lang tid, før der begyndte at komme positive tilkendegivelser om plastforklæderne fra plejepersonalet.

”Jeg hører indimellem stadig plejepersonale der siger, ”Hvor er det faktisk dejligt, vi har de her overtræksforklæder”, ”Jeg føler mig meget mere ren, og jeg føler, det er meget mere hygiejnisk”, ”Jeg føler mig hel bar, hvis jeg ikke har det på” og sådan nogle ting,” fortæller Poula Øllgaard Pedersen fra Plejecenter Bregnbjerglunden.

I dag bruger medarbejderne altid forklæde, hvor der er risiko for at forurene arbejdstøjet. Det kan for eksempel være i forbindelse med et stort sengebad, hjælp på toilettet eller sårbehandling.

Artiklen er bragt 19. februar i fagbladet Magasinet Pleje. Derfor ville du normalt skulle bruge en abonnements-kode for at læse den. Vi åbner dog vores online-univers på magasinetpleje.dk for en stund. Derfor kan du lige nu læse hele Magasinet Pleje online - gratis.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094