23948sdkhjf

Flest sosu'er på landets plejehjem

Sosu-assistenter og -hjælpere udgør langt størstedelen af det samlede personale på plejehjem i stort set alle danske kommuner - ny undersøgelse konkluderer også, at der er ansat sygeplejersker på plejehjem i de fleste kommuner.
Den nye nationale undersøgelse af forholdene på landets plejehjem, som netop er udgivet af Sundheds- og Ældreministeriet, konkluderer, at langt den største andel af medarbejdere på landets plejehjem enten er uddannet sosu-hjælpere eller sosu-assistenter.
Social- og sundhedshjælpere udgør mellem 30 pct. og 60 pct. af det samlede personale, mens social- og sundhedsassistenter udgør mellem 20-40 pct.
Hvor andelen af sosu-assistenter udgør mere end 30 pct.af det samlede personale i 42 pct. af kommunerne, udgør sosu-hjælpere over 30 pct i hele 89 pct af kommunerne.

Undersøgelsen konkluderer desuden, at langt de fleste kommuner har sygeplejersker ansat på plejehjem. 94 pct. af de 94 kommuner, der indgår i oversigten har sygeplejersker ansat.

Godt halvdelen - 56 pct - har fysioterapeuter ansat.

Socialpædagoger og pædagoger er ansat på plejehjem i godt en tredjedel af kommunerne (36 pct).
Bemærkelsesværdigt er det, at kun 77 pct. af de 94 kommuner har svaret, at de har elever og studerende ansat på plejehjemmene.

Og så er der den ufaglærte arbejdskraft:
"Knap en tredjedel af kommunerne har ikke ansat ufaglærte på deres plejehjem, mens ufaglærte udgør mellem nul og fem pct. af plejepersonalet i ca. en tredjedel af kommunerne," står der i undersøgelsen.

I hovedparten af de resterende kommuner udgør ufaglært personale mellem fem og ti procent - i enkelte kommuner endda mere.
Der findes i undersøgelsen ingen opgørelse over en gennemsnitlig normering på landets plejehjem.

"Det skyldes, at man ikke kan foretage en sammenligning af normeringen på tværs af landets plejecentre, idet der i praksis ikke opereres med en ensartet definition af, hvilke arbejdsopgaver og medarbejdergrupper der indgår i et plejecenters normering. Derudover varierer normeringen henover døgnet," skriver man i undersøgelsen.

Pårørende og frivillige spiller desuden en stor rolle på de fleste plejehjem.
Undersøgelsen viser, at alle kommuner i høj eller nogen grad benytter frivillig arbejdskraft. Og at flere kommuner har udarbejdet pårørendepolitikker for at få beboernes familier til at deltage aktivt i plejehjemmets dagligdag.

'National undersøgelse af forholdene på plejecentre' er baseret på nyere eksisterende viden og indsatser på plejecenterområdet i Danmark. Derudover har Ankestyrelsen, til brug for undersøgelsen, udarbejdet en kortlægning, som afdækker medarbejdernes uddannelsesbaggrund, omfanget af sygefravær, normering og brugen af vikarer mv på plejehjemmene.
Magasinet Pleje vil de kommende uger bringe flere konklusioner og highlights fra den nationale undersøgelse.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094