23948sdkhjf

Et bevidst fravalg af håndvask

Sundhedspersonale springer nogle gange håndvasken over, men ofte er det ikke fordi, de glemmer at vaske hænder.
Når sygehuspersonale springer vask af hænder over, så er det ofte et bevidst valg.

Hygiejnesygeplejerske og cand. pæd.pæd. Jette Holt fra Statens Serum Institut har beskæftiget sig med håndhygiejne i mange år, og hun har forsket i årsagen til, at ansatte på sygehusene nogle gange vælger håndhygiejne fra.

”Jeg var interesseret i at finde ud af, hvad der ligger bag. Hvad er det i deres dagligdag, der gør, at de står og kigger på en situation og så fravælger håndhygiejne,” forklarer hun.

Alle der arbejder inden for sundhedsvæsenet vil deres patienter det bedste, fastslår hun, og det er ikke fordi, medarbejderne er sjuskede og glemmer at vaske hænder, men i mange situationer ser de noget andet og noget, der er vigtigere.

Der er blandt andet personale, der siger, ”mine patienter de smitter ikke,” mens andre siger ”jeg kan jo ikke, når jeg lige har budt patienten velkommen, gå hen og vaske hænder bagefter, fordi så vil patienten tro, jeg synes, han er snavset”, fortæller Jette Holt.

”Til den sidste sætning prøver jeg at få personalet til at vende situationen til noget positiv f.eks. ved at sige til patienten ”se her - jeg udfører hånddesinfektion, før og efter jeg har hilst på dig, og det gør jeg, fordi jeg gerne vil passe på dig og sikre mig, at jeg ikke overbringer noget til dig, og at jeg ikke bringer noget videre til andre,” siger hun.

Det er vigtigt, at man kan tale om håndhygiejne på arbejdspladsen, understreger Jette Holt.

”Og det er mit helt klare indtryk, at man i sundhedssektoren er blevet mere opmærksom på, at det her er noget, man er nødt til at tale om,” siger hun.

Og så skal det være helt legalt at rette på hinanden i dagligdagen. Også selvom det kan være rigtig svært at rette på en kollega.

”Og når det så ovenikøbet har med snavs at gøre, så kommer der lige en ekstra dimension ind i det,” siger Jette Holt.

I retningslinjerne står der, at håndhygiejne skal udføres før alle rene procedurer og efter alle urene procedurer.

”Jeg plejer at sige, når jeg underviser, I skal forestille jer, at patienterne er rullet i mel i forskellige farver, så når I rører ved dem, bliver I forurenet. Og de farver vil I ikke have spredt. Og det er i bund og grund det, hele hygiejnen går ud på. Det er, at kunne differentiere mellem, hvornår har jeg noget på mine hænder, som jeg ikke vil bringe videre til de andre,” forklarer hun.

Hygiejnesygeplejerske og cand. pæd. pæd. Jette Holt står bag det interaktive håndhygiejneprogram ”Værd at vide om håndhygiejne”.
Hun har været leder af den danske hygiejnesygeplejerskeuddannelse, og undervist på den nordiske uddannelse for infektionshygiejne.
Hun underviser bl.a. læger og sygeplejersker, og holder foredrag og oplæg om hygiejne.


Artiklen er bragt 19. februar i fagbladet Magasinet Pleje. Derfor ville du normalt skulle bruge en abonnements-kode for at læse den. Vi åbner dog vores online-univers på magasinetpleje.dk for en stund. Derfor kan du lige nu læse hele Magasinet Pleje online - gratis.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109