23948sdkhjf

Forsmag på fremtiden

På Lungemedicinsk afdeling i Holstebro er Ernæringsenheden lige nu i gang med en stor undersøgelse, der handler om at bekæmpe underernæring på hospitalet både nu og i fremtiden.
I snart en måned har kokke, ernæringsassistenter og kliniske diætister fra Ernæringsenheden bemandet det lille køkken på Lungemedicinsk afdeling i Holstebro, og patienterne har prøvesmagt et nyt koncept for mad og måltider på hospitaler. Konceptet betyder blandt andet, at maden under indlæggelsen ikke opdeles i de typiske faste måltider morgen, middag og aften. I stedet kan patienterne spise den mad, de ønsker - når de ønsker det.

Forsøget i Holstebro, som løber til og med fredag den 18. marts, er en forsmag på, hvordan fremtiden bliver, når det nye storhospital i Gødstrup i 2019 slår dørene op for patienterne. Og for ernæringschef Lone Viggers, Hospitalsenheden Vest, ligger visionen om fremtidens patientmad helt fast:

"Vi vil være specialister i mad til syge, og vi vil lave Danmarks bedste hospitalsmad til patienterne, fordi optimal ernæring er en vigtig del af behandlingen. Det skal derfor være mad, som er med til at forebygge og behandle underernæring, fordi vi i dag ser alt for mange patienter som er underernærede, når de indlægges på et hospital i Danmark. For patienten betyder underernæring, at det tager længere tid at blive rask og for hospitalet er det dyrt, fordi det betyder at patienterne skal ligge længere tid i sengene. Det vil vi gøre noget ved," siger hun.

Maden skal se lækker ud

På hospitalet i Gødstrup bliver der enestuer, så det er derfor ikke muligt at sammenligne dagligdagen omkring måltider på en rolig enestue i Gødstrup med en travl fire-sengsstue på Regionshospitalet i Holstebro. Det er dog tydeligt, at tilbuddet om at spise lige, hvad man vil på det tidspunkt, der passer én bedst, er et hit hos patienterne, og så vækker det appetitten, at maden ser lækker ud, siger afdelingssygeplejerske Henny Færge, Lungemedicinsk afsnit:

"Det er gået over al forventning, og patienterne meget glade for, at maden er lækkert anrettet. Vi er derfor ekstra opmærksomme på, at maden skal tage sig let, og indbydende ud", fortæller hun.

En indbydende servering kan være lige præcis dét, som giver patienterne lyst til at spise, fortæller kostkonsulent og økonoma Hanne Sahl, Ernæringsenheden:

"Vi er meget opmærksomme på, at retterne tage sig godt ud, for det er med til at øge appetitten," siger hun.

I forbindelse med forsøget laver hospitalets kliniske diætister før- og eftermålinger for at se, om kostkonceptet reelt har en effekt på patienternes kalorie- og proteinindtag og ernæringstilstand.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094