23948sdkhjf

Emma Gad giver ældre appetitten tilbage

'Det gode måltid' i Middelfart sætter gamle dyder om bordskik på dagsordenen og forsøger derved at minimere risiko for underernæring.
Emma Gads tanker om bordmanerer og samvær er vendt tilbage til plejecentrene i Middelfart Kommune: Pæn borddækning, god stemning, ro omkring bordet og almindelige god bordskik har nemlig givet de ældre mere appetit på maden og på livet.

Det er nødvendigt, for opgørelser på landsplan viser, at op mod 60 procent af de ældre borgere, der bor på landets plejecentre, er i risiko for uønsket vægttab og underernæring.
Middelfart Kommune har sat gang i tiltaget 'Det gode måltid', hvor gode måltidsoplevelser skal være en vigtig del af hverdagen for ældre på kommunens plejecentre og dagcentre.

Ved at skabe de rette rammer får de ældre øget appetit til at nyde maden. Det gælder også for de borgere, som gerne vil sidde for selv. ”Måltiderne og fællesskabet omkring måltiderne er nemlig en stor del af vores identitet, uanset om vi er unge, seniorer eller gamle”, fortæller Marina Askou Lem, som til daglig koordinerer projektet 'Det gode måltid'.

”'Det gode måltid' handler ikke kun om god og varieret mad, som de ældre har lyst til at spise. Det handler i lige så høj grad om at have fokus på de gode gamle klassiske dyder som bordskik, god tone ved bordet, hyggelige og rolige rammer med pæn borddækning samt pæn anretning og servering af maden.”

For personalet har det også betydet ændringer.
”Tidligere lavede vi mange ting under måltidet, og vi tænkte, at vi gerne ville være så effektive som muligt. Efter vi er startet med ”Det gode måltid”, er vi blevet bedre til at planlægge dagen.” fortæller Lotte B. Hansen, som er kostguide på Ældrecenter Rudbækshøj.

Samarbejdet med køkkenet er vigtigt
Samarbejdet mellem centrene og køkkenerne er også en vigtig del af ”Det gode måltid”. For eksempel arbejder Middelfart Kommune med, at køkkenpersonalet engang imellem tager med ud på afdelingerne for at spise med sammen med beboerne. På den måde kommer de lettere i dialog med beboerne og hører deres tanker og forventninger til maden.

”Vi er godt på vej og har været i gang på syv centre, mens de sidste to centre kommer med i løbet af foråret. Det er dejligt at se, at mange nye tanker og ideer kommer til, både fra beboere, pleje- og køkkenpersonale. Det øger lysten til at fortsætte med at arbejde med at forebygge underernæring og gode måltidsoplevelser.” fortæller Marina Askou Lem, koordinator på ”Det gode måltid”.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084