23948sdkhjf

Synkevenligt – og nul kompromis med smagen

Køkkenet på plejehjemmet Sølund har udviklet 300 dysfagi-venlige opskrifter.
”Vi er blevet ved med at teste, indtil den sad lige i skabet.”

Det fortæller Liselotte Dahlsen fra køkkenet på Plejecentret Sølund i København, hvor man det seneste år har arbejdet intenst med at udvikle tygge - synkevenlige måltider til beboere med dysfagi. Det har resulteret i over 300 opskrifter.

Køkkenet på Sølund er et økologisk køkken, der laver al mad fra bunden af friske råvarer. Og nu kan beboere med tygge- synkebesvær få præcis samme menu som de øvrige beboere – bare i en anden konsistens. Det gælder både morgenmad, frokost, mellemmåltider og aftensmad. Så når der f.eks. er flæskesteg på menuen, ja så kan alle få flæskesteg, uanset om de får almindelig kost, blød-, gratin- eller cremet kost.

”Jeg synes, noget af det mest interessante er, at vi har kunnet beholde så meget smag i den enkelte konsistens i stort set alle retter. Vi har lavet rigtig mange blindtest, og man gætter ikke forkert, fordi det smager virkelig af dét, det er,” siger souschef Liselotte Dahlsen.

Fem stykker smørrebrød

Nogle opskrifter har køkkenet klaret i første hug, og andre har man skullet prøve 10 til 20 gange.

”Det har været vanvittigt spændende,” fortæller ernærings- og måltidskoordinator Nanna Jensen om projektet.

”Og når man ser, hvordan beboerne tager imod den her mad, bliver man virkelig bekræftet i, at der er et stort behov,” siger hun.

Sammen med ergoterapeuten testede køkkenet for nylig tygge-synkevenligt smørrebrød hos en beboer. Ergoterapeuten fortalte, at beboeren var småtspisende og ikke plejede at kunne spise to halve stykker smørrebrød. Han spiste fem stykker smørrebrød.

”Jeg tror nogle gange, vi har en generation af ældre, som vi siger er småtspisende, men det kan jo også være fordi, de simpelthen ikke har fået tilbudt den rigtige konsistens med den rigtige smag i den rigtige kvalitet og den genkendelighed, man har brug for,” mener køkkenchef Marianne Lange.

I mesterlære

Nu skal erfaringerne fra Plejecentret Sølund udbredes.

Køkkenmedarbejdere fra Københavns Kommune får mulighed for en uges mesterlære på Sølund, hvor de lærer at producere tygge- synkevenlige måltider.

”Når vi løser nogle ting, som er svære og udfordrende i vores køkkener omkring offentlig mad, så skal vi dele viden med hinanden. Hvis det allerede er lykkedes ét sted, så er der jo ikke andre, der skal bruge så meget tid på det,” siger Marianne Lange.

”Jeg håber, der er nogle ildsjæle derude, der tænker, det vil jeg også producere. Og jeg håber, vi bliver kimet ned og skal fortælle og forklare og vise. Fordi det her er vigtigt,” fastslår Nanna Jensen.

Projektet på Plejecentret Sølund er i gangsat på initiativ af Københavns Kommunes sundheds- og omsorgsforvaltning, der også har støttet projektet økonomisk.

Artiklen er bragt 18. marts i fagbladet Magasinet Pleje. Derfor ville du normalt skulle bruge en abonnements-kode for at læse den. Vi åbner dog vores online-univers på magasinetpleje.dk for en stund. Derfor kan du lige nu læse hele Magasinet Pleje online - gratis.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11