23948sdkhjf

Viden om sår kan gavne samfundsøkonomien

Viden om sår kan også bedre livskvaliteten hos patienter med sår - UCSyds sundhedsfaglige diplomuddannelse vinder frem i kommunerne, som kan se fordelen ved mere specialfagligt personale.
Specialviden på sårområdet er ikke en del af sygeplejerskers grunduddannelse. Men sår fylder meget i det daglige arbejde. Både på sygehuse og i kommunalt regi.

20 - 25 pct. af hjemmesygeplejerskernes tid bruges på sårbehandling i kommunerne (jævnfør en undersøgelse fra Kvalicare).

”Sår medfører langvarige forløb med smerter og isolation,” siger overlæge på Sygehus Sønderjylland, Rolf Jelnes.

”Hjemmesygeplejersker har generelt et stort fokus på sår. Men der er fortsat behov for at kompetenceudvikle sårområdet ved en styrkelse af viden, herunder en introduktion til redskaber til brug i sårbehandling,” siger Ellen Sandahl Sørensen.

Hun er modulansvarlig på de sundhedsfaglige diplommoduler rettet mod sårbehandling på UC Syd og er af den overbevisning, at der er mange ressourcer at spare, hvis man investerer i sygeplejerskers efteruddannelse.

Ikke svært med bevilling

Ellen Sandahl Sørensens oplevelse er, at det ikke er svært for sygeplejersker - specielt i hjemmeplejen - at få bevilget efteruddannelse på området.

”Generelt ser vi en vilje til at opkvalificere sygeplejerskerne. Det giver også god mening, for med mere viden om sår og sårbehandling, er der store samfundsøkonomiske besparelser at hente, ved at starte den korrekte behandling tidlig i forløbet,” siger hun, eksempelvis forebyggelse af amputationer, og fysisk invalidering.

Skolens uddannelse i sårbehandling er kompetencegivende videreuddannelse i den sundhedsfaglige diplomuddannelse for sygeplejersker med speciale i sår.

Målgruppen er sygeplejersker, der arbejder med sår eller har specialistfunktion inden for området og med minimum to års relevant erhvervserfaring.

”Uddannelsen lægger vægt på den viden, man ikke kan læse sig til. Selvfølgelig er den også baseret på en omfangsrig teoretisk viden, men vi har stort fokus på praktiske workshops, hvor vi blandt andet har besøg af patienter med sår og andre sundhedsprofessionelle, der arbejder indenfor specialet,” siger Ellen Sandahl Sørensen.

”De specialuddannede sårsygeplejersker uddannes til at bruge deres viden til at hjælpe kolleger videre med sårbehandling på eget arbejdssted,” siger Rolf Jelnes.

I undervisningen bruges også erfaringer fra det succesfulde samarbejde ’Sår i syd’ - et samarbejde mellem de fire sønderjyske kommuner og Sygehus Sønderjylland. I dette samarbejde indgår telemedicinsk kommunikation, kvalitetsudviklingsstrategier og kompetenceudvikling af sygeplejersker.


Den sundhedsfaglige diplomuddannelse med retning professionspraksis består af i alt 60 ECTS.
Valgmodulerne kan tages som selvstændige uddannelsesforløb. Hvert modul giver 10 ECTS.
Alle moduler afsluttes med eksamen.


Uddannelsen består af to sundhedsfaglige obligatoriske diplommoduler:
’Praksis - Videnskabsteori og metode’
’Udviklingsbaseret og forskningsorienteret praksis - tryksår, immunologiske sår og andre specielle sår’
Desuden to valgmoduler:
’Forløb for mennesker med sår – arterielle og venøse bensår’
’Vanskeligt helende sår - den diabetiske fod.’
Derefter kan man vælge opstart af en Nordisk Master i avanceret klinisk sygepleje (som er en realitet af et samarbejde med Høgskolen i Sørøst Norge) eller fortsætte på at færdiggøre på sundhedsfaglig diplomniveau.


Artiklen er bragt 18. marts i fagbladet Magasinet Pleje. Derfor ville du normalt skulle bruge en abonnements-kode for at læse den. Vi åbner dog vores online-univers på magasinetpleje.dk for en stund. Derfor kan du lige nu læse hele Magasinet Pleje online - gratis.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.425