23948sdkhjf

Blandet start for EUX-Velfærd

Ny uddannelse skal hurtigt sikre fremtidens faglige varme hænder. Men mens EUX-Velfærd er kommet godt fra start hos SOSU Nord i Aalborg, har SOSU Syd i Aabenraa få ansøgere.
Landets unge får i år adgang til en ny erhvervsuddannelse, der også er adgangsgivende til de videregående uddannelser på professionshøjskoler og universiteter. Det er den nye ungdomssuddannelse, EUX-Velfærd, der er tale om.

EUX-uddannelserne er for få år tilbage indført på erhvervsskolernes industrielle linjer, men velfærdsområdet har endnu ikke haft sin egen EXU-uddannelse. Uddannelsen skal være med til at få elever hurtigere ud på arbejdsmarkedet, men med mulighed for at vende tilbage til bøgerne på et senere tidspunkt.

31 ansøgninger
Hos SOSU Nord i Aalborg, som er den nordjyske udbyder af EUX-Velfærd, ser man frem til at tage imod det første hold elever til august og har allerede modtaget 31 ansøgninger. Der er ansøgningsfrist 3. juni.
”Det er vi godt tilfredse med, for det er en pæn foreløbig søgning til en ny uddannelse. Det er sandsynligt, at endnu flere vil søge inden ansøgningsfristens udløb,” siger uddannelseschef på SOSU Nord, Jakob Lindberg Jensen.

Han forestiller sig, at muligheden for at opnå en adgangsgivende erhvervsuddannelse specialiseret i sundheds- og velfærdsområdet vil tiltale mange:
”Vi havde en formodning om, at der var interesse, og det er vi blevet bekræftet i. Sundheds- og velfærdsuddannelserne er de mest populære erhvervsuddannelser i øjeblikket, og samtidig er der behov for en uddannelse, der går ind og lukker gabet mellem den meget boglige studentereksamen og den praksisnære erhvervsuddannelse. Mange unge kan og vil begge dele, og det får de bedre mulighed for nu.”

Jakob Lindberg Jensen henviser til de nyeste tal fra de danske erhvervsskoler, hvoraf det fremgår, at SOSU-uddannelsen indtager førstepladsen og den pædagogiske assistentuddannelse tredjepladsen på top fem over de mest søgte erhvervsuddannelser.

Ikke imponerende i syd
Hos SOSU Syd i Aabenraa er man ikke så imponerede over mængden af ansøgninger som i Nord. Her har man kun modtaget otte, fortæller uddannelseschef Ketty Avbæk Larsen:
”Det bærer tydeligt præg af, at informationen ikke er nået ud til de unge. Der er en del ansøgere til EUD, som vil kunne søge EUX, hvis de er interesseret,” mener hun.

Hos SOSU C i hovedstadsområdet har man fået omkring 25 ansøgninger og er godt tilfredse:
”Det er vi, fordi det er første gang, vi har kunnet udbyde uddannelsen. Vi forventer også at kunne afklare flere unge til uddannelsen de første 14 dage på grundforløb 1,” siger uddannelseschef Gitte Brodersen.

SOPU København og Nordsjælland oplyser til Magasinet Pleje, at de ved sidste optælling havde 55 tilmeldinger.
”Og vi forventer der kommer flere,” siger Pernille Lundberg, administrativ chef.

Siden EUD-reformen trådte i kraft i august måned sidste år, har den ført positive tal med sig, da kun 8 pct. er faldet fra grundforløbet i 2015 mod 21 pct. i 2014.
Reformen er trådt i kraft for at komme efterspørgslen på faglærte i fremtiden i forkøbet.

EUX-Velfærd er en gymnasial erhvervsuddannelse med løn, der er særligt målrettet sundheds- og velfærdsområdet
Ved at gennemføre EUX-Velfærd får eleverne nok praktisk erfaring til at få job som SOSU-assistent eller pædagogisk assistent og de nødvendige fag til – på lige fod med studenter fra det almene gymnasium – at søge optagelse på landets professionshøjskoler og universiteter
EUX til social- og sundhedsassistentuddannelsen tager fire år og seks mdr. EUX til den pædagogiske assistentuddannelse tager fire år. Begge uddannelser starter ud med to grundforløb eller et EUX-forberedende forløb.


Artiklen er bragt 15. april i fagbladet Magasinet Pleje. Derfor ville du normalt skulle bruge en abonnements-kode for at læse den. Vi åbner dog vores online-univers på magasinetpleje.dk for en stund. Derfor kan du lige nu læse hele Magasinet Pleje online - gratis.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084