23948sdkhjf

Viborg: Teknologibehov set gennem brugernes øjne

10 deltagere med et handicap eller funktionsnedsættelse har i Viborg været inviteret til at sætte ord på, hvordan velfærdsteknologi kan hjælpe med, at man bliver mere selvhjulpen og får større livskvalitet.
I Viborg har en gruppe brugere bistået med at få indkredset, hvilke løsninger et center for velfærdsteknologi kan arbejde med.
Baggrunden er kommunens og regionshospitalets fælles vision om at skabe et center, der udvikler og implementerer velfærdsteknologi-løsninger til borgere med handicaps.

Forleden deltog 10 potentielle brugere på en workshop, der handlede om, hvordan hverdagslivet kan blive lettere med velfærdsteknologiske løsninger. Deltagerne pegede blandt andet på behov for bedre tilgængelighed i supermarkeder og på tankstationer.
Desuden efterlyste de standardiserede krav til begrebet ”handicapvenlig” eksempelvis i forhold til toiletter og hoteller. Andre foreslog udvikling af en app, der kan vise kørestolsbrugere, hvor de kan komme på toilettet i bykernerne. Atter andre havde ønsker om elektronisk stimulering af kroppens funktioner, så man f.eks. får flere fingerkræfter og kan undgå en masse hjælpemidler.

Samarbejde afprøves
Workshoppen blev afholdt som en prøvehandling, som skal belyse, om et fælles testcenter er en samarbejdsform, som partnerne skal arbejde videre med.

"I Viborg Kommune kan vi se en række spændende perspektiver ved at indgå i partnerskab med hospital og erhvervsliv om at udvikle nye velfærdsteknologiske løsninger. Det gælder ikke mindst, fordi vi sætter borgeren i centrum samtidig med, at vi er med til at skabe vækst i det private erhvervsliv, siger formand for Ældre- og sundhedsudvalget, Mette Nielsen, Viborg Kommune.

"Med et fælles testcenter vil vi kunne opnå nogle synergieffekter sammen med kommunen og erhvervslivet i udviklingen af velfærdsteknologiske løsninger. Vi håber at kunne tilbyde vores patienter med eksempelvis rygmarvsskade, at de i højere grad kan få dækket de behov, ønsker og afsavn, som de støder på i dagligdagen på grund af deres funktionsnedsættelse," siger hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen, Regionshospitalet Viborg.

Også erhvervsdirektør Henrik Hansen ser mange muligheder i samarbejdet og glæder sig over, at den første prøvehandling har involveret potentielle brugere direkte.

"Det er afgørende, at de virksomheder, der skal udvikle de konkrete produkter og løsninger, forstår brugernes behov. Virksomhederne kan med større succes skabe værdi både for brugerne og for sig selv, når de indgår i hele forløbet fra dialog med brugerne og tests til implementering," siger han.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109