23948sdkhjf

Storkøkkener kan sagtens bruge kassable grøntsager

Penge at spare ved at bruge varer af 2. sortering, viser undersøgelse
Storkøkkener til for eksempel hospitaler og kantiner kan spare penge, hvis de bruger grøntsager som løg, porrer og gulerødder af 2. sortering. Grøntsager, som ellers bliver kasseret.

Det viser et nyt praksisstudie i otte storkøkkener, som AgroTech på Teknologisk Institut har udført for Miljøstyrelsen.

- Vi ser en potentiel forretningsmulighed for at udvide sortimentet hos grossisterne med 2.-sorteringsgrønt. Det vil påvirke madspildet hos primærproducenterne i positiv retning og give storkøkkenerne en klar økonomisk fordel. Nu er næste skridt at få nedbrudt eventuelle barrierer til at få dette opfyldt, siger projektleder Dorthe Lynnerup fra AgroTech.

Mindre pæne

2.-sorteringsgrøntsager bliver normalt kasseret, fordi de for eksempel ser mindre pæne ud i overfladen, og derfor ikke kan sælges til forbrugerne. Men professionelle i storkøkkenerne kan sagtens anvende grøntsagerne. For eksempel kan der spares 23 procent i tidsforbrug, udnyttelsesgrad og råvarepris ved brug af et kilo 2.-sorteringsløg sammenlignet med almindelige 1.-sorteringsløg, viser undersøgelsen.

Efter det lovende studie skal forretningspotentialet undersøges nærmere. Blandt andet vedrørende krav til forarbejdning af produktet hos primærproducenten, samt hvordan hele værdikæden kan øge handlen med 2.-sorteringsgrøn - herunder hvilken mulighed foodservice-grossisterne har for at ekspandere markedet.

AgroTech inviterer derfor deltagerne i studiet samt andre interesserede til møde 8. juni, hvor resultaterne fra rapporten præsenteres, og hvor næste skridt til at få udbredt 2.-sorteringsgrønt bliver drøftet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141