23948sdkhjf

De store gardiner gør rummet mindre

Nye afskærmningsgardiner på plejehjemmet Kløverhaven skaber ro for både beboere og personale.
På Plejehjemmet Kløverhaven i Vejle er der for nylig sat store afskærmningsgardiner op i fællesarealerne på demensenheden. De nye gardiner kan bruges direkte i plejen, fortæller personalet.

”Vi har jo nogle store rum her. Tidligere har det været delt op i tre afdelinger, men nu er det blevet ét stort rum. Og så er det super, at du kan trække gardiner for og lave nogle små kontaktøer og også skærme lidt af,” siger social- og sundhedsassistent Pernille Hedegaard.

Med gardinerne kan man f.eks. skærme beboere fra andre beboere, som måske er udadreagerende, opfarende eller højtråbende. Gardinerne kan også være en hjælp, hvis en beboer ønsker at se fjernsyn i fællesarealet og har skruet op for volumen, så kan gardinerne tage noget af lyden, så det ikke stresser de øvrige beboere i rummet.

Det betyder rigtig meget, at kunne lave nogle mindre miljøer, mener Pernille Hedegaard. Nogle demensramte kan godt rumme at være sammen med mange, men der er også nogle, der ikke kan, og så er det bedst med et lille rum og få mennesker. Og den ro, det kan give, at skærme beboerne, smitter af på hele dagen, og giver også en nemmere pleje, forklarer hun.

Små grupper

De nye afskærmningsgardiner giver bedre mulighed for at samle beboerne i små grupper. Det kan bl.a. være, når man skal se fjernsyn om aftenen, så kan man nu trække gardinerne for og lave nogle mindre rum.

Personalet kan også lave noget mere med beboere enkeltvist nu, fortæller social- og sundhedshjælperelev Simon Hebo Rasmussen.

”F.eks. ved jeg, at det kan være lidt distraherende i fysioterapeutrummet, når folk går på gangen eller hvis der er der nogle, der ser fjernsyn. Der er det rigtig godt, at de lige kan trække et gardin for nu, for så bliver det ligesom et aflukket rum, og beboeren kan fokusere på fysioterapeuten i stedet for alt muligt andet,” siger han.

Han oplever også, at de nye afskærmningsgardiner giver mere ro. Også for personalet.

Gardinerne er finansieret af midler fra satspuljen til bedre indretning af boliger til demensramte. Kløverhaven har fået midler fra puljen til en række indretnings-tiltag. Ud over de nye afskærmningsgardiner er der malet kontrastfarver bag toiletterne i lejlighederne, der er sat film på nederste halvdel af alle terrassedørene for at forhindre ulykker, og der er sat mørklægningsgardiner op i beboernes lejligheder for at sikre en bedre nattesøvn.

Boligindretning og stimuli er en stor del af hverdagen på plejehjemmene, fortæller demensfaglig leder i Vejle Kommune, Birte Schelde.
”En del af de tiltag vi arbejder meget med inden for demensområdet, det er jo lige præcis, hvordan vi kan skabe nogle miljøer, som er optimale ud fra det sygdomsbillede man har. Og det kan jo være lige fra, at man skal bo og færdes i miljøer hvor der er meget stimuli, til fuldstændig absolut stimuli-fri miljøer, som vi også har her i Vejle Kommune,” siger hun.
Når man flytter på plejehjem, flytter man i virkeligheden ind i et kollektiv, og derfor skal der også være nogle tiltag, som tager højde for, at der er mange, der skal kunne færdes, forklarer Birte Schelde.
”Jeg synes egentlig skærme er et rart ord, fordi det handler jo ikke om at fjerne, men ofte så handler skærmning om, at kunne være med i en helhed uden at blive involveret unødigt, forstået på den måde, at man egentlig stadigvæk er er en del af fællesskabet, men man kan deltage lidt på afstand,” fortæller hun.


Artiklen er bragt 6. maj i fagbladet Magasinet Pleje. Derfor ville du normalt skulle bruge en abonnements-kode for at læse den. Vi åbner dog vores online-univers på magasinetpleje.dk for en stund. Derfor kan du lige nu læse hele Magasinet Pleje online - gratis.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093