23948sdkhjf

Samarbejde og synergi er nøgleord i sundhedscentret

I Faxe arbejder 41 private, kommunale og regionale aktører sammen for at sikre optimal sundhed for byens borgere.
Der er atter kommet liv i de flotte, gamle bygninger, der tidligere husede Fakse Sygehus: Efter at Faxe Sundhedscenter er flyttet for et par år siden, at stedet udviklet sig til at være samlingspunktet for 41 private, kommunale og regionale aktører, der sammen sikrer en perlerække af sundhedstilbud til borgerne.

”Hver gang der er et match mellem aktørerne, stiger værdien af sundhedscentret. Dét at alle aktører skal have en sundhedsfaglig profil skaber mange relationer på kryds og tværs. Det er vigtigt, at sundhedscentret opleves som et spændende og dynamisk sundhedstilbud, og det har stor betydning for den enkelte borger, at det er nemt at gå direkte fra for eksempel øjenlægen til optikeren, eller fra praktiserende læge til røntgenafdeling,” siger centerchef Tina Norking.

”I forhallen bliver der arrangeret mange ting; både foredrag om sundhed med kendte foredragsholdere som Peter Lund Madsen, Sisse Fisker og Peter Qvortrup Geisling, såvel som tiltag, der fokuserer på sundhedstilbud for den enkelte. Flere af de private aktører er for eksempel gået sammen om at lave en kvindeaften med mere wellness- og livsstilsprægede temaer. Private og kommunale aktører går sammen om temaeftermiddagen med emner som for eksempel ”har du følsomme fødder” eller ”aktiv i den 3. alder?” fortæller centerchef Tina Norking.

Privat, kommunal eller regional aktør…
Borgere fra Stevns og andre kommuner vælger at tage til Faxe Sundhedscenter, fordi flere af regionens sundhedstilbud i dag er placeret dér.
Borgerne tager til Faxe, blandt andet fordi de oplever, at det nære sundhedsvæsen giver værdi for dem. De to regionale funktioner som Faxe By laboratorium og røntgenafdelingen drives med ”Drop-in” funktion, hvilket giver fleksibilitet.

Beskæftigelsesstedet 'Café Ådalen' leverer maden til de indlagte patienter på Faxe Kommunes Akutpladser, som er placeret i bygningen, der også rummer sundheds- og forebyggelseskonsulenter, sygeplejersker og sygeplejeklinik.

Nærhed mellem regionale og kommunale aktører udvikler en synergi.
”Jo bedre de enkelte aktører lærer hinanden at kende, desto tydeligere bliver synergien. Det har netop været noget af det, vi har ønsket at få frem med sundhedscentret og ikke mindst, at sundhedscentret opleves som et aktiv både lokalt og regionalt. Det er klart, at det betyder meget for den enkelte borger, at man kun skal gå få skridt for at få taget en blodprøve, hvis ens praktiserende læge ønsker det – og dermed oplever mange borgere, at deres behandlingsforløb forkortes, når de nemt kan komme videre i systemet på ét og samme sted – fra den private aktør til den regionale,” siger Tina Norking.

Forebyggelse først og fremmest
Netop ideen om at det nære sundhedsvæsen og det specialiserede sygehusvæsen er hinandens forudsætninger er et gennemgående tema i Kommunernes Landsforenings sundhedspolitiske udspil fra oktober 2015, ”Sammen om sundhed”. KL opfordrer også regeringen til at tænke det nære sundhedsvæsen ind og give kommunerne mulighed for at udbygge akutfunktioner og sundhedstilbud i ældreplejen, som det ses på Faxe Sundhedscenter.

"Lægger man kompetencer og kapacitet i det nære sundhedsvæsen, øges de lokale muligheder for de borgere, som efter endt udskrivelse kan have behov for opfølgende behandling. Det giver et sammenhængende sundhedsvæsen, hvor borgeren er i centrum, og den enkeltes muligheder for et samlet behandlingsforløb højnes," siger lederen.

Alt arbejde omkring Faxe Sundhedscenter understøttes af den sundhedspolitiske strategi i kommunen. De lokale sundhedsfremme- og forebyggelsestiltag er et bidrag til at reducere kommunens udgifter til indlæggelser på længere sigt.

Sundhedstilbud i kommunalt eller regionalt perspektiv
Med den nye sygehusstruktur og de ændrede behandlingsmønstre ændres også arbejdsvilkårene for kommunerne. Skal kommunerne være medvirkende til at levere den mest optimale løsning for borgerne, skal data være tilgængelig for at understøtte kommunernes muligheder og planlægge indsatser. Det er vigtigt, at kommunerne bliver en del af et samarbejdende sundhedsvæsen

Ifølge direktør Dorte Rasmussen kigger man i øjeblikket på, hvilke velfærdsteknologiske tiltag der kan være relevante i Faxe Kommune. Et scenarie kunne være telemedicinske ordninger, så eksempelvis ældre medicinske patienter ikke nødvendigvis transporteres mange kilometer for at blive tilset af en læge på et sygehus.

”Vi kan se, at nogle af regionens sundhedstilbud fungerer rigtig godt her på centret og giver god mening, mens andre fungerer bedre i regionalt regi. Det er en overvejelse i de konkrete tilfælde – og at noget fungerer godt her på Faxe Sundhedscenter er ikke ensbetydende med, at det samme fungerer i Nakskov eller Vordingborg eller omvendt. Det er netop samspillet mellem de kommunale og regionale aktører, hvor sundhedstilbud til borgernes bedste kommer i højsædet, der er vigtige i denne proces. Det gælder om at have fingeren på pulsen og følge områdets sundhedsprofil, så vi kan mindske antallet af blandt andet indlæggelser,” siger Dorte Rasmussen

Hun minder om, at hvis man skal sikre et sammenhængende borgerforløb, er kommuner og regioner nødt til i fællesskab at arbejde frem mod et system, hvor data mellem sektorerne flyder ubesværet. Det er i dagens Danmark en udfordring, at der fortsat mangler data mellem sektorerne, da det begrænser videndelingen og hindrer muligheden for at agere systematisk i det nære sundhedsvæsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094