23948sdkhjf

Ældre: Ekstra pleje er for dyrt

Frikommuner har i tre år tilbudt ekstra ældrepleje mod betaling - men få har benyttet sig af tilbuddet, trods tilfredshed med ordningen.
Bor du på plejehjem eller modtager du hjemmepleje har du i seks frikommuner de seneste tre år kunnet modtage ekstra ældrepleje mod betaling.
På trods af fagpersonalets og brugernes tilfredshed med ordningen, har meget få ældre benyttet sig af tilbuddet. Det viser en evaluering fra KORA.

Det er prisen, der er den store udfordring, når ældre takker nej til mere pleje. Det kan nemlig være fristende at få gjort hovedrent istedet for kun at få støvsuget - men ikke når det koster. De seks kommuner har kun solgt tilkøbsydelser for under én procent af det samlede budget på hjemmepleje- og plejeboligområdet. Det svarer samlet til ca. 950 ydelser over tre år.

"Ordningen er blevet brugt meget lidt, og en af forklaringerne er, at de ældre synes, at de kommunale priser er for høje sammenlignet med de private leverandørers priser," siger programleder i KORA Ulf Hjelmar i en pressemeddelelse.

En frygt for at tilbyde en konkurrenceforvridende løsning er en af årsagerne til, at prisen hos kommunerne ikke har været så attraktiv for borgerne.

Hidtil har det kun været private leverandører, der har haft lov til at tilbyde tilkøbsydelser til borgerne, men de seneste tre år har seks frikommuner også tilbudt ekstra ydelser mod betaling.

KORAs evaluering bygger på skriftligt materiale fra de seks kommuner samt en lang række interview med borgere, ledere og medarbejdere i kommunerne samt private leverandører på området. Og interviewene afslører stor tilfredshed med ordningen blandt dem, der har benyttet den.

Fakta
Frikommuneforsøget startede i 2012 og er blevet forlænget til 1. juli 2017. Forsøget giver kommunerne mulighed for at tilbyde nye typer af ydelser og afprøve nye måder at styre opgaveløsningen på.
De seks frikommuner er Fredensborg Kommune, Fredericia Kommune, Odsherred Kommune, Vejle Kommune, Vesthimmerland Kommune og Viborg Kommune.
Kommunerne har udbudt en bred vifte af tilkøbsydelser – lige lige fra havearbejde og snerydning til ledsagelse og til indkøb eller wellness. Det er dog mest ekstra rengøring, som er blevet solgt.
I løbet af tre år er der blevet solgt ca. 950 ydelser til ca. 200 borgere på hjemmeplejeområdet, og der er blevet solgt ca. 60 ydelser til ca. 10 borgere på plejeboligområdet. Det svarer til under én procent af de samlede budgetter.
(Kilde: KORA.dk).
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141