23948sdkhjf

Chip i tøj åbner og lukker døre

Nyt låsesystem testes på DemensCentrum Aarhus.
DemensCentrum Aarhus har siden januar testet et nyt låsesystem, der kan give beboere med demens en følelse af frihed og øget selvbestemmelse. Kort fortalt går systemet ud på, at beboeren vil møde sin egen dør ulåst og yderdøren låst.

Systemet fungerer ved, at der sys en slags chip ind i beboerens tøj, som sender signaler til låsene i huset. Når beboeren vil ind i sin egen bolig registrerer systemet, at det er ok og åbner døren. Når vedkommende til gengæld nærmer sig yderdøren, sker der en forsinket åbning, sådan at personer med demens typisk vil miste interessen for at gå ud, hvis døren ikke åbnes med det samme, forklarer Aarhus Kommune.

”Systemet giver beboeren med demens en følelse af frihed ved at kunne bevæge sig frit i trygge og sikre rammer. En af grundene til, at mange mennesker med demens bliver urolige, er, hvis de føler sig spærret inde uden at have bevægelsesfrihed. Den ro det giver betyder også, at personalet kan bruge deres energi på pleje og omsorg i stedet for på overvågning," siger rådmand for Sundhed og Omsorg Jette Skive, der har store forventninger til det nye system.

Potentialet er stort

Der er tale om en prototype, som DemensCentrum har testet siden januar. Der er stadig en række ting, der skal justeres inden systemet kan foldes ud, men potentialet er stort, lyder det fra kommunen.

”Hvis systemet lever op til vore forventninger, kan vi tage et kæmpeskridt i retning af at gøre Aarhus endnu mere demensvenlig. Det er en fordel ikke kun for beboere og personale, men også for pårørende, der kan være trygge ved at deres kære bor et sted, hvor de har det godt, og som de ikke kan blive væk fra”, konstaterer rådmand Jette Skive.

Fakta:
Det er virksomheden PCSYS, der står bag prototypen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078