23948sdkhjf

Hold fingrene fra ekstra hjemmehjælp

"I går det private erhvervsliv i bedene og det er konkurrenceforvridende. Sådan er reaktionen fra både DI og Dansk Erhverv efter gårsdagens udmelding om manglende succes for frikommuner på ekstra-service hos ældre.
Når alderen trykker og helbredet svigter, skal kommunen vurdere borgerens behov for pleje og omsorg og dermed det konkrete niveau for samfundets hjælp. Her samarbejder kommuner og private virksomheder i dag for at give borgeren frit valg til selv at vælge sin leverandør af hjemmepleje.

Seks kommuner har over tre år, som en del af frikommuneforsøget, kunnet gå skridtet videre og tilbyde de ældre at købe ekstra hjemmeplejeydelser– såkaldte tilkøbsydelser. Ydelserne går ud over, hvad kommunen visiterer til og samfundet dermed betaler for – og derfor er der brugerbetaling på dem.

Som Magasinet Pleje i går kunne fortælle, viser en analyse fra KORA dog, at ældre kun i ringe grad har efterspurgt tilkøbsydelser som eksempelvis ekstra rengøring. For Dansk Erhverv er opgavefordelingen enkel:

”Ønsker en borger selv at købe ekstra rengøring eller hjælp til hjemmet, er det ikke kommunens opgave at sælge dette. Der er et privat marked. Vi har mange dygtige leverandører på området, og det er svært at se argumentationen for, hvorfor en kommune skal udbyde det,” siger Dansk Erhvervs velfærdspolitiske fagchef Rasmus Larsen Lindblom.

Behov for klare grænser mellem offentlig og privat
Dansk Erhverv mener, at KORA’s rapport aktualiserer den principielle diskussion om, hvor grænsen går for kommunen til at træde ind på kommercielle markeder. Er det en kommunal opgave at konkurrere med private virksomheder eller civilsamfundet om at lufte hunden eller ordne haven?

”For os er svaret simpelt. Det er nemlig nej. Det er en opgave for selvejende og private virksomheder. Det er ikke det offentliges opgave at udkonkurrere de private. Der er tydeligvis brug for nogle klare grænser,” siger Rasmus Lindblom Larsen.

Dansk Industri er enig. Herfra siger branchechef Mette Rose Skaksen, at kommunerne konkurrenceforvrider.

"Rent principielt skal kommunerne holde sig til deres kerneopgave og ikke lege privat virksomhed. Offentlige myndigheder skal ikke bruge tid og ressourcer på at konkurrere med private virksomheder. Mange virksomheder tilbyder allerede i dag, at ældre kan købe rengøring eller hjemmepleje," siger Mette Rose Skaksen.

De kommunale timepriser for tilkøbsydelser varierer meget fra kommune til kommune.

"Og det uden at rapporten ser på, om den variation forklarer forskelle mellem kommunerne. Det er fx heller ikke godt nok, når KORA kun har interviewet virksomheder i halvdelen af de seks frikommuner, der har erfaringer med tilkøbsydelser," kritiserer Rasmus Lindblom Larsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.5