23948sdkhjf

Regioner skal løse flere opgaver for samme pose penge

Danske Regioner og regeringen er blevet enige om penge til landets sygehuse det kommende år.
Danske Regioner og regeringen er efter usædvanligt svære forhandlinger blevet enige om, hvor mange penge regionerne har at rutte med næste år: Det velkendte årlige produktivitetskrav på to procent fortsætter, og så tilføres 200 millioner kroner i 2017.

Aftalen giver et løft af sundhedsvæsenet, lyder det fra regeringen. Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), vil hellere kalde aftalen for "det muliges kunst".

"Det er et for os acceptabelt resultat - tidernes ugunst taget i betragtning," siger han flankeret af finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og sundhedsminister Sophie Løhde (V).

"Vi har formået at fastholde det uændrede niveau. Det var det, vi kunne nå. Det er svært at flytte rundt med Claus Hjort – men nogle få steder er det lykkedes os," siger Bent Hansen.

Aftalen er kommet på plads efter et forhandlingsforløb, hvor især spørgsmålet om travlheden blandt de ansatte på landets sygehuse har været i fokus.

Sygehusene har i mere end ti år skullet øge produktiviteten med to procent årligt. Og det skal de fortsat. Men de yderligere effektiviseringer, som regeringen ifølge regionerne lagde op til under forhandlingerne, er blevet pillet ud af den endelige aftale.

"I forhold til det pres, der var på uhensigtsmæssige effektiviseringer, har vi fået jævnet noget ud. Der vil være en finansiering af en aktivitetsstigning på to procent," siger Bent Hansen.

Sundhedsministeren minder om, at økonomiaftalen står på skuldrene af sidste års aftale om at tilføre sundhedsvæsenet 2,4 milliarder kroner.

"Vi har forhandlet en god økonomiaftale på plads med regionerne. Den løfter sundhedsområdet med 200 millioner kroner i 2017," siger Sophie Løhde

"Sammen med den økonomiske saltvandsindsprøjtning, som regeringen gav til sundhedsområdet sidste år, er der skabt rum for, at sygehusene kan øge kapaciteten, så patienterne hurtigt kan blive udredt og komme i den rette behandling. "

Om hvorvidt det fortsatte krav om øget produktivitet vil medføre fyringer på hospitalerne, lyder vurderingen fra Bent Hansen, at de fem regioners situation er vidt forskellig.

- I nogle regioner vil der komme spareplaner, fordi man er nødt til at omfordele. Hvad det kommer til at betyde på de enkelte hospitaler, ved jeg ikke. Men denne økonomiaftale giver ikke i sig selv nogen anledning til det, siger han.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156