23948sdkhjf

Ældre over hele landet smovser i kartofler

I dag er Kartoflens Dag. Plejehjem over hele landet får traditionen tro nyopgravede kartofler på middagsbordet - og en snaps til!
Juni er højsæson for de nye danske kartofler. Det fejres landet over på Valdemarsdag den 15. juni.

Og faktisk er det også en tradition, at den lille runde delikate spise lander på middagsbordet på plejehjem over hele landet idag.

Således får Æblehaven i Faxe nyopgravede kartofler, oven i købet sammen med borgmester Knud Erik Hansen. Han medbringer til gengæld for kartoffel-spisen snaps til plejehjemmet.

I Greve er der også tradition for at de nyopgravede kartofler bestilles hjem til dagens middag. Her bliver de nyopgravede kartofler bestilt fra jord til bord hos Kildebrønde Frugtplantage, der har haft travlt med ekstra leverancer ud af huset i dag.

"På Valdemarsdag, den 15. juni, er det blevet tradition, at vore ældre medborgere på plejehjem/ældreinstitutioner spiser nye, danske frilandskartofler, gerne ledsaget af en snaps eller to. Valdemarsdag ”Den store ældrefest” er blevet til en festdag, som vore ældre medborgere virkelig ser frem til. Danmarks Kartoffel Råd vil gerne opfordre kommunerne til igen i år at tage traditionen op på plejecentrene," lyder det således på Dansk Kartoffelråd.

På Plejehjemmet Falkenberg i Helsingør spiser man nye kartofler, sild og smørsauce kl. 12.00 og fortsætter med kartoffelfesten igen kl. 18.00 med en kartoffelmad.

I 2015 var Valdemars Dag en kæmpe fest for flere end 37.000 ældre.

Aalborg Akvavit havde stillet 1.200 flasker snaps til rådighed, og med yderligere midler fra Kartoffelafgiftsfonden lykkedes det at sætte kartofler i flydende form -1.650 flasker - på plejehjemmenes borde.



Kartoffel som ernæring
Kartoflen er en god C-vitaminkilde og forsyner danskerne med 10 procent af den samlede C-vitamintilførsel.
Mængden af C-vitamin er størst i nye kartofler og falder gradvis under lagring.
Kartoflen er også en vigtig kilde til kalium.



Valdemars Dag
Den 15. juni er det valdemarsdag for at mindes den dag i 1219, hvor Dannebrog ifølge myten faldt ned fra himlen i Estland, hvor den danske konge Valdemar Sejr kæmpede mod esterne i slaget ved Lyndanisse.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093