23948sdkhjf

Digital kaffeklub skal ud i hjemmeplejen

Digital kaffesalon mindsker ensomhed blandt KOL-patienter i Vallensbæk.
I Vallensbæk Kommune mødes borgere med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) i en digital 'kaffesalon', hvor iltapparater, kørestole og gangbesvær ikke er en hindring for at være med. Kaffesalonen er bygget på en digital borgerplatform udviklet af den danske it-virksomhed KMD. Næste skridt er at få udbredt initiativet til hjemmeplejen.

Helena Flodin Skovgaard, projektkonsulent i Center for Sundhed, Kultur og Fritid, er ansvarlig for Den Digitale Kaffesalon, der finder sted hver tirsdag og torsdag eftermiddag.

"Vi har valgt at oprette kaffesalonen for at forbygge ensomhed. Mange af de her borgere føler sig isolerede i deres eget hjem. KOL-borgere er ofte bundet til iltapparater, og har derfor svært ved at komme ud, og det kan være en kamp blot at komme ud til postkassen. De behøver ikke forlade hjemmet, men kan bruge den sparsomme luft i deres lunger til at snakke med hinanden på skærmen," siger Helena Flodin Skovgaard.

Et frirum uden sygdomssnak
Majbritt Snediker bor i Vallensbæk og er KOL-patient. Med kørestol og iltapparat har hun svært ved at komme ud på egen hånd. Hun deltager derfor på Den Digitale Kaffesalon hver tirsdag.

"Det er rart at kunne lære nogle andre mennesker at kende, uden at jeg behøver at komme uden for hjemmet. Når jeg mødes med de andre gør det, at jeg ikke føler mig alene med min sygdom. Vi taler om alt muligt på møderne, både om hvordan vi har det, og om der er nogen af os, der har oplevet noget spændende," siger Majbritt Snediker.

"Kaffesalonen giver os en indsigt i, hvordan det er for vores borgere at leve med denne sygdom. Samtidigt kan vi spare ressourcer og dermed bruge kræfterne de rigtige steder. Det ville være meget tidskrævende, hvis vi skulle tage ud og tale med hver enkelt borger. Vi har ambitioner om at udbrede kaffesalonen til andre grupper af borgere, eksempelvis til hjemmeplejen og sygeplejen."

[box][align]CENTER[/align][content] Digital borgerplatform bag Den Digitale Kaffesalon
Den Digitale Kaffesalon er et nyt digitalt koncept i Vallensbæk kommune.
Møderne i Den Digitale Kaffesalon finder sted på en tablet, der understøtter videokonferencer, og borgerne tjekker ind til mødet hjemmefra. Møderne faciliteres af en mødefacilitator fra Center for Sundhed, Kultur og Fritid fra Vallensbæk Kommune.

Hos KMD, der står bag KMD Viva, som er platformen bag Den Digitale Kaffesalon, er der glæde over de positive resultater i Vallensbæk Kommune.
"Vi ser et betydeligt potentiale for at skabe digitale møder - ikke kun mellem borgere og fagpersonale, men i lige så høj grad borgerne imellem. Nu ser vi frem til at hjælpe Vallensbæk med at udbrede videoteknologien til endnu flere områder i kommunen, siger KMD-direktør Mette Kaagaard.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.124