23948sdkhjf

Et lille skub kan ændre hele dagen

Hørup Plejecenter har i 35 år haft glæde af en ordning med et par håndfulde frivillige, der skubber kørestolsbrugere ud på tur
Èn gang om ugen møder en trofast lille gruppe frivillige op på Hørup Plejecenter. De skubber en tilsvarende lille gruppe beboere en tur rundt i byen eller ned til vandet. Sådan har det været i 35 år. Nu efterlyses der friske kræfter.

Hørup Plejecenter har tilknyttet to frivillige skubberhold med fem frivillige på hver. Det betyder, at fem beboere på skift kan komme ud og få vind i håret.

Ordningen blev stiftet af den tidligere præst i Hørup, Pastor Hvalsøe for 35 år siden, og ordningen har kørt videre lige siden. Motivationen for at deltage har været den samme gennem alle årene - det handler om fællesskab og frisk luft.

"Min mand og jeg flyttede fra Kegnæs til Høruphav, da vi gik på efterløn i 1990. Jeg kendte ikke mange i byen, og opgaven som skubber var en god mulighed for at få nye bekendtskaber. Siden har jeg haft mange gode venner i min tid som skubber," fortæller Klara Møller, der med sine 26 år som frivillig 'skubber' sætter rekorden for anciennitet i ordningen.

"Det er hyggeligt, når vi kommer og ser, at der er nogen, der gerne vil med. Nogle gange går vi mod vandet, så vi kan se til Kegnæs. Vi taler om blomsterne, haverne og kornmarkerne. Når vi kommer hjem, er det dejligt at aflevere beboerne glade. Det er en god dag at gå hjem på," fortæller Marie Bonefeld, der blev skubber, fordi hun gerne vil hjælpe plejecenteret med at få beboerne ud i den danske sommer.

Nye kræfter efterlyses
Meget er det samme som dengang for 35 år siden, da ordningen startede. De almindelige kørestole er dog skiftet ud med elektriske, hvilket har gjort hvervet lidt mindre fysisk krævende. Og det er næsten også nødvendigt, da skubberne selv ikke bliver yngre.

"Mange af vores skubbere har været med i rigtig mange år, og flere er allerede stoppet på grund af alder," fortæller tovholder Dorthe Hjort Larsen, der også er ergoterapeut på Hørup Plejecenter.
"Vi kunne rigtig godt bruge flere nye friske kræfter, der har mod på at glæde nogle af vores beboere, og selv få en ekstra gåtur i fællesskab med andre hver anden uge."



Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.106