23948sdkhjf

Ældre og unge i unikt samarbejde

I Randers er samarbejdet mellem Brugerhuset i Dronningborg og produktionsskolen Mimers Brønd en stor succes.
Et unikt samarbejde skaber hyggelige stunder mellem ældre og unge i Randers.

”Har du din stok Ella – eller har grisene spist den?” griner Susanne Jensen, social- og sundhedsassistent på Dronningborg Ældrecenter.

83-årige Ella Sørensen vinker smilene med stokken, som for en stund var byttet ud med en børste, så grisene kunne blive striglet og kløet bag ørerne. For hende er det helt særligt at besøge Mimers Brønd, hvor hun arbejdede som ung med at plukke jordbær om sommeren og grave kartofler om efteråret.

Flokken af de ældre fra Brugerhuset Dronningborg er i gang med en nusse-runde hos klappedyrene på produktionshøjskolen. 19-årige Camilla Pedersen lægger blidt en kanin i armene på 87-årige Olga Børling, som har sat sig til rette på sin rollator i indhegningen hos gederne.

”Det er sådan nogen søde unge mennesker – det er ligesom at have børnebørnene omkring sig,” siger Olga, mens hun lægger sin kind mod kaninens silkebløde pels.

Det er ikke første gang, de ældre besøger deres unge venner på produktionsskolen, og de unge har også jævnligt besøgt de ældre i Dronningborg siden samarbejdet mellem de to institutioner startede i februar 2016.

”Det er jo et fantastisk sted herude, og jeg tænkte, at de unge og de ældre måtte kunne få rigtig meget ud af hinanden,” fortæller Susanne Jensen; idékvinden bag samarbejdet, som har vist sig at være en stor succes.

En ny levevej

Nu er det spisetid. De unge og ældre har lavet maden i fællesskab. De har snittet grøntsagerne i køkkenet, stegt kødet på grillen, varmet bollerne over bålet. Camilla Pedersen hjælper Jørgen med bygge en burger op.

Camilla har om nogen fået noget ud af samarbejdet med Brugerhuset i Dronningborg. Hun tilbragte en uge i praktik på ældrecenteret og er nu blevet optaget på Social og Sundhedsskolen i Randers.

”Praktikforløbet er den bedste uge, jeg har haft i forløbet herude. Jeg fik et indblik i de ældres hverdag; hvad de selv kan, og hvad jeg kan hjælpe dem med. Det er fantastisk at være omkring dem, og man bliver så glad, når man får smilet frem på deres læber,” siger Camilla Pedersen.

Hun glæder sig til at starte på sin uddannelse, som hun gerne vil bruge som et springbræt til at blive sygeplejerske i fremtiden.

Mimers Brønd er en produktionsskole for unge under 25 med vidt forskellige forudsætninger. Fælles for dem er, at de endnu ikke har taget en ungdomsuddannelse, og ofte har de også haft nogle udfordringer at slås med undervejs i livet. Samværet med de ældre mennesker har vist sig at være meget givende for eleverne.

Gæt og grimasser

Planen er, at samarbejdet mellem Mimers Brønd og Brugerhuset i Dronningborg skal fortsætte, så længe det bliver ved med at give mening og skabe hyggelige stunder mellem de unge og de ældre. Og indtil videre har det ikke været en mangelvare i samværet:

”Der blev grinet rigtig meget, da legede vi Gæt og Grimasser en dag. På et tidspunkt hoppede en af de unge rundt og gjorde fagter, og vi kunne ikke gætte, hvem han prøvede at imitere. Vores bedste bud var Lotte Heise, men det viste sig at være Susanne,” griner Ella Sørensen og peger hen mod Susanne Jensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093