23948sdkhjf

Patientselskab vil skrue ned for behandlinger af døende

Overbehandling er et stort problem og er med til at skabe travlhed, mener Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
Behandling af blandt andre døende patienter trækker til tider i langdrag. Overbehandling er et stort problem og er med til at øge presset på sygehusene.

Det mener Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Midlet mod travlhed på hospitalsgangene er derfor ikke kun at ansætte flere læger og sygeplejersker.

"Det er ikke kun et spørgsmål om at tilføre mange flere ressourcer. Det er også et spørgsmål om at tjekke, om man gør det rigtige med de kræfter, der er."

"Først og fremmest skal man stoppe med at gøre noget unødvendigt, som måske oven i købet er til skade eller gene for patienterne," siger overlæge og projektleder ved Dansk Selskab for Patientsikkerhed Ove Gaardboe.

Han nævner, at blandt andre døende patienter bliver overbehandlet og henviser til en ny international udredning.

Udredningen fastslår, at cirka en tredjedel af de ældre, terminale patienter, der er indlagt på sygehuse, modtager behandlinger, som "med stor sandsynlighed" ikke har nogen gavnlig effekt. Udredningen er et sammendrag af 38 studier.

Her er i alt 1,2 millioner patientforløb blevet undersøgt i ti forskellige lande - herunder Tyskland, Holland og USA. Danmark indgår dog ikke i studierne.

"Lægernes ultimative opgave er at holde liv i folk. Men hvis man tager patienten med på råd, vil man ofte komme frem til en behandling, der er mindre omfattende, end den sundhedsvæsenet ellers giver dem," siger Ove Gaardboe.

Ifølge ham er der ingen tvivl om, at der er travlt på landets sygehuse. Og i de dele af sygehusvæsenet, hvor den akutte behandling foregår, synes travlheden at stige.

Men det bør ikke gøre patienter bekymrede for at blive indlagt, mener Ove Gaardboe.

"Der sker selvfølgelig fejl hist og her. Men helt overordnet kan man være tryg ved at komme på et dansk sygehus," siger han.

Ifølge DR har travlhed på Køge Sygehus fået personalet til at give patienter sovemedicin for at få tid til at tilse andre patienter.

Og på Randers Regionshospital har sygeplejersker blandt andet udsat medicineringer på grund af tidspresset.

"Der bliver ved med at komme rapporteringer om travlhed. Man er nødt til at gøre noget," siger Ove Gaardboe fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157