23948sdkhjf

Patienter skal tage mere ansvar for egen medicin

Sundhedspersonalet på Regionshospitalet Silkeborg har hidtil har stået for opbevaring, dosering og udlevering af al medicin under indlæggelse, men fra starten af oktober skal patienterne selv have ansvar for deres medicin under indlæggelse.
I starten af oktober iværksætter Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg projektet Min Sundhed – Min Medicin.

Projektet går ud på, at alle patienter, der bliver indlagt på et af de medicinske afsnit, i videst muligt omfang bibeholder ansvaret for egen medicin under indlæggelsen. Det vil sige selv doserer medicinen og sørger for at indtage den på de rigtige tidspunkter. Patienter, der allerede tager medicin derhjemme, bliver desuden bedt om at medbringe og benytte den vanlige og kendte medicin under indlæggelsen. Skal man starte med ny medicin under indlæggelsen, udleveres den fra hospitalet.

Det er en ændring i den nuværende praksis på Regionshospitalet Silkeborg, hvor sundhedspersonalet hidtil har stået for opbevaring, dosering og udlevering af al medicin under indlæggelse.
Målet er, at den nye tilgang skal give patienterne mere viden om og bedre forståelse for medicinen, og hvorfor de skal tage den.

"Øget viden forebygger tvivl om behandlingen og giver patienten højere motivation til at følge den. I projektet flytter vi processerne omkring medicinen tættere på patienten, nemlig helt ud på stuerne hos den enkelte patient," siger projektansvarlig Susanne Brogaard, der er afdelingssygeplejerske på Medicinsk Afsnit på Regionshospitalet Silkeborg.

"Vi skaber i projektet en styrket dialog om medicinen mellem sundhedspersonale, patient og pårørende og indgår klare aftaler, der gør, at patienten bliver klædt på til selv at tage ansvaret for medicinen. Når patienterne går ud af hospitalets døre, skal de alligevel kunne håndtere det selv. Så hvorfor ikke starte allerede på hospitalet?" siger Susanne Brogaard.

Når en patient bliver indlagt, vil en sygeplejerske eller farmakonom besøge patienten på stuen og vurdere, i hvor høj grad patienten er i stand til selv at styre medicinen. Nogle patienter kommer til at styre alt medicin selv. Nogle får fortsat hjælp til dosering af personalet, men skal selv sørge for at tage medicinen. Den tredje og sidste gruppe er patienter, der er i en tilstand, hvor det er nødvendigt, at personalet fortsat har det fulde ansvar for medicineringen.

"Vi ønsker på ingen måde at gå på kompromis med sikkerheden eller lade patienten i stikken. Tværtimod mener vi, at et langt større samarbejde mellem patient, pårørende og sundhedspersonale omkring medicinen vil mindske fejl og misforståelser og øge patienttilfredsheden," siger Susanne Brogaard.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078