23948sdkhjf

Læger vil lade plejehjem stå for hovedpinepillerne

Beboere på plejehjem bør kunne tage en hovedpinepille og afføringsmedicin, uden at lægen skal spørges først.
Når mange danskere bliver ramt af hovedpine, rækker de ud efter pillerne i skabet.

Men hvis man bor på plejehjem, skal den praktiserende læge først kontaktes, før pillen kan sluges. Også selv om alle andre mennesker kan få hovedpinepillerne i håndkøb.

Det er spild af tid for alle parter, lyder det fra Lægeforeningen, der mener, at personale på plejehjem skal kunne give lettere smertestillende lægemidler, uden at det skal godkendes af en læge.

"Vi foreslår, at man bløder op for den meget bureaukratiske procedure, der er nu," siger Michael Dupont, næstformand i Lægeforeningen.

"Den sundhedsfaglige kompetence på plejehjem er så veludviklet, at man ikke behøver at have en læge til at sige, at det er okay, at beboerne tager en Panodil eller afføringspille," siger han.

Som reglerne er i dag, skal personalet på et plejehjem kontakte en beboers praktiserende læge for at kunne udlevere en pille. Det skal ske, hver eneste gang den ældre for eksempel har hovedpine eller er oppustet.

Lægeforeningen ser derfor gerne, at opgaven med at give svagt smertestillende medicin bliver uddelegeret.

Ifølge Michael Dupont vil det ikke have konsekvenser for beboerne på plejehjemmene.

"Vi løber ikke nogen sundhedsmæssig risiko ved det. Plejepersonalet skal selvfølgelig have kompetencerne. Men vi tør godt at overlade det til borgerne selv, før de flytter på plejehjem, så man skal nok ikke være så bange," siger han.

Foreningen understreger, at det fortsat kun er læger, der kan ordinere medicin på recept. Netop det punkt ærgrer sygeplejerskerne, der ellers bakker op om forslaget.

"Det vil være en stor lettelse for de praktiserende læger, hvis de ikke skal ordinere en enkelt hovedpinepille. Men det er bekymrende, at der ikke er større ambitioner på det her felt," siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

"Hvis vi reelt skal flytte noget, skal vi i højere grad give plads til, at sygeplejerskerne selv ordinerer medicin på nogle områder. Det kunne være til lunge- og hjertepatienter eller patienter med sukkersyge eller kol," siger hun.

Sygeplejerskerne skal ifølge Grete Christensen ikke sætte gang i en ny behandling, men skal kunne justere medicinen løbende for patienter med kroniske lidelser.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078