23948sdkhjf

Madkurv med hjem til underernærede patienter

I Aarhus får patienter med risiko for underernæring mad tilberedt til fire dage og proteinholdige drikke med hjem, når de udskrives - og opfølgning med diætist.
Aarhus Kommune og Aarhus Universitetshospital vil i et projekt give 50 patienter med risiko for underernæring en madkurv med hjem efter hospitalsindlæggelse:

"Når du kommer hjem efter indlæggelse, er det vigtigt at få god og næringsrig mad og drikke, så du kan få kræfterne igen. Mange borgere kan efter indlæggelse være svækkede og uden særlig appetit. Måske kommer de også hjem til et halvtomt køleskab. Så kan en madkurv med forskellig slags mad og drikke til flere dage hjælpe godt på vej. Vi håber på den måde at kunne bidrage til helbredelsen og at kunne forebygge genindlæggelser," siger Susanne Sejr, områdechef, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune.

Det foregår ret simpelt. Fru Jensen bliver indlagt og bliver vurderet til at have risiko for underernæring og kan have gavn af en madkurv og opfølgende besøg af en diætist. Når fru Jensen bliver udskrevet, kommer sygeplejersken med en madkurv med tilberedt mad og drikkevarer.

"I dag er patienter ofte kun indlagt i kort tid, og det øger risikoen for, at der opstår underernæring efter indlæggelsen. Tanken med projektet er, at patienterne får bedre mulighed for at komme til hægterne, når de kan hente maden i køleskabet i stedet for at skulle ud og handle, og vi vil undersøge, om det kan forebygge genindlæggelser," siger centerchef Anette Schouv Kjeldsen, Aarhus Universitetshospital.

I madkurven er der mad tilberedt til fire dage, proteinholdige drikke og servietter, blomst og vase, så det øger sandsynligheden for, at det bliver en god oplevelse. Maden er på forhånd blevet leveret til Aarhus Universitetshospital fra Aarhus Kommunes køkken, Smilets Mad. En diætist fra Smilets Mad vil følge op med flere besøg hos patienten. Her vil der blive indsamlet data til evaluering af projektet, hvilken forskel maden får for patientens livskvalitet, vægt og fysiske styrke.

I alt 50 patienter fra tre afdelinger på Aarhus Universitetshospital deltager i forsøget, som kører frem til nytår. Det er Lungemedicinsk Afdeling, Geriatrisk Afdeling og Medicinsk Endokrinologisk Afdeling (MEA).

Penge fra Aarhus Kommune, Aarhus Universitetshospital og Kost- og Ernæringsforbundet og sponsorater af diverse drikke har gjort madkurven mulig.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094